Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård fight om titeln i byarnas kamp

/
  • Lisette Morin var en av de 180 deltagarna i Byakampens final i Enarsvedjan. Hon konstaterade att pappa kunde ha vallat bättre. Som tur var fanns det hjälp att få i spåret.
  • Arne Bångåsen och Ingela Nord är två av eldsjälarna bakom Byakampen som arrangeras av Offerdals skidklubb.
  • Bångmans från Tulleråsen tillsammans med Olivia Hammarberg diskuterade materialval innan de gav sig ut i spåret. Och vallan. Vilken skulle det bli? Temperaturen låg på strax över noll grader och det visade sig vara svårvallat.
  • Bert-Ola Bångman tycker att Byakampen är ett bra initiativ, bland annat för att han slipper åka ensam i spåret.

Kaxås knep återigen titeln som vinnare i Byakampen i Offerdalsbygden. Totalt har 1184 personer deltagit i vinterns sex deltävlingar.

Annons

Klockan är halv sex på tisdag kväll och ett fåtal bilar står på parkeringen vid elljusspåret i Enarsvedjan.

En liten stund senare har antalet fordon ökat rejält och innan mörkrets har lagt sig är parkeringen full med bilar och människor.

Det handlar om Byakampen. En anrik friskvårdstävling mellan de olika byaområdena i Offerdalsbygden.

Här gäller det inte att vara snabbast eller att åka längst. Den idrottsliga prestationen är underordnad. Alla ska kunna var med på sina egna villkor. Det viktiga är att dyka upp.

I kväll är det final och arrangören, Offerdals skidklubb, hoppas på ett högt deltagande. I genomsnitt har det kommit cirka 200 personer till varje deltävling.

Ett högt antal om man tänker på hur många som bor i bygden och på att många deltagare måste åka upp till åtta mil för att vara med.

Familjen Bångman från Tulleråsen är tidigt på plats i Enarsvedjan. Kompisen Olivia Hammarberg har också följt med. De tycker att Byakampen är ett kul sätt att träna skidåkning.

– Det är roligt socialt att få träffa andra människor. Och så är det kul att få testa olika spår så att man inte åker på samma hela tiden, säger Marit Bångman.

Till finaltävlingen i Enarsvedjan kommer slutligen 180 aktiva deltagare. Bert-Ola Bångman är en av dem. Han är där med familjen och berättar att han deltar av flera anledningar.

– Jakten på poäng till bygden är en viktig anledning. Men sedan handlar det förstås också om att komma ut en kväll och få träffa folk i stället för att åka själv, säger han.

De flesta som deltagit i årets version av Byakampen har åkt skidor men det har gått lika bra att promenera eller sparka.

Ju fler som kommer till varje deltävling desto högre poäng får den enskilde deltagarens byaområde.

I år, precis som de två föregående åren, blev det området Kaxås som tog hem vinsten. Deltagarna därifrån lyckades skrapa ihop 1200 poäng under vinterns tävlingar.

Tvåan Enarsvedjan landade på 1 100 poäng och Bångåsen på totalt 972 poäng.

Mer läsning

Annons