Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill de bygga nytt sjukhus

/
  • Ett nytt sjukhus på det här området i Ås kan lätt nås av besökare i Östersund och hela länet. Vidare talar miljöfördelarna för placeringen i Ås som också innebär en öppning för inrättningar med alternativa vårdformer, enligt Judith Hult och Owen Laws.
  • Inom det här området i Ås finns mark som är lämpligt för ett nytt sjukhus, enligt förslaget från två partier i Krokoms kommun.

Vacker miljö med unik fjällutsikt och renaste luften i Europa. Det lyfts fram i ett gemensamt förslag från socialdemokraterna och miljöpartiet i Krokom.
– Bygg ett nytt sjukhus i Ås, är budskapet.

Annons

Nuvarande sjukhuset har lokaler som är 30–60 år gamla. Om- och tillbyggnaderna har varit många genom decennierna.
Landstingsdirektören har utsett en arbetsgrupp som tittar på förutsättningarna för att bygga ett nytt sjukhus.
Arbetet kommer att intensifieras de kommande åren.
– Det brådskar med att komma igång med bygget av ett nytt sjukhus eftersom det kräver en så långsiktig planering, säger Judith Hult, s, i Krokoms kommun.
Tillsammans med Owen Laws, mp, föreslår de att ett nytt sjukhus byggs, utifrån att kommunen har viss markberedskap.
Ås lanseras som den rätta platsen.
– Jag har pratat med mina partikamrater och i Krokom är vi överens om det här. Det slår lite mot Östersund men behovet av ett nytt sjukhus vet vi finns och i Ås har vi ett markområde avsatt för ett eventuellt framtida sjukhus, säger Judith Hult.
Owen Laws fortsätter:
– Det är dags att vi lyfter upp den här frågan. Jag har förankrat motionen om sjukhusbygget hos en majoritet i miljöpartiet i Krokom och kommunfullmäktige ska ta ställning längre fram, säger Owen Laws.
Andra personer agerar i samma fråga från annat håll. Som LT tidigare skrivit har landstingspolitikern Finn Cromberger, fp, motionerat till landstingsfullmäktige. Han framhåller behovet av att först bestämma var det nya sjukhuset ska ligga.
– Det verkar inte hända mycket i sjukhusfrågan. Den utredningen verkar ligga långt nere i någons byrålåda, enligt Finn Cromberger som kräver omgående utredning av sjukhusets framtida placering.
Bland allmänheten diskuteras andra placeringsalternativ.
– Vi är många som anser att den bästa placeringen för ett nytt sjukhus är Remonthagen ovanför Fyrvalla, hävdar Inger Hultgren.
I ett medborgarförslag till landstinget framhåller hon den naturnära placeringen och bra kommunikationer till sjukhuset, om det placeras vid Remonthagen.
Ännu finns inga svar på motionerna från landstingets beredning för demokrati- och länsutveckling.
I diskussionerna om ett nytt sjukhus finns en återkommande frågeställning som kan sammanfattas så här: Regionbildningsfrågan kan stoppa eller hindra processen från att komma igång i tid, eftersom ett eventuellt huvudsjukhus för regionen i Sundsvall påverkar förutsättningarna för Östersunds nya sjukhus och vilken nivå det ska ha.
Owen Laws ser det inte så:
– Det behövs lika mycket sjukhus här i framtiden och Östersunds sjukhus är inte för litet som det är nu. Är dom smarta i landstinget så påskyndar man det här arbetet istället, säger Owen Laws.
– Många med mig tycker att Ås har bästa läget för ett sjukhus med tanke på Åreområdet och avstånden till länets norra delar, säger Judith Hult.

Mer läsning

Annons