Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har tröttnat på skakiga resor

/
  • Anton Carlsson, Elias Wikander, Elias Andersson, Sam Sethsson, Erik Fahlström, samtliga från Laxsjö samt Martin Lysén från Ottsjön håller på att samla in namn till protestlistan.
Foto: Jan Andersson
  • Elias Andersson passar på att ta namnunderskrifter till sin protestlista. Bengt Andersson från Föllinge skriver gärna på. ”Bra gjort av grabbarna. Hoppas att Vägverket tar intryck”, säger han.Foto: Jan Andersson
  • Anton Carlsson, Elias Wikander, Elias Andersson, Sam Sethsson, Erik Fahlström, samtliga från Laxsjö samt Martin Lysén från Ottsjön håller på att samla in namn till protestlistan.Foto: Jan Andersson
  • ”Jag bjuder på en skakande upplevelse två gånger om dagen”, säger Mikael Norrman från Ottsjön, som kör skolbussen.Foto: Jan Andersson
  • Det var Elias Andersson från Laxsjö som kom med idén att författa ett protestbrev till Vägverket om den bedrövliga vägen mellan Hårkan och Lövsjön. En sträcka han och hans kompisar tvingas åka dagligen. ”Jag är trött på att sitta med hjärtat i halsgropen”, säger han.    Foto: Jan Andersson, Grafik: Kjell Nilsson-Mäki
  • Det är mycket tung trafik som går efter den aktuella vägsträckan och  Mikael Norrman är rädd varje gång han möter en timmertransport eller när han ska passera en timmerbil som står och lastar efter vägen. ”Jag undrar om vägkanten ska hålla”, säger han.
  • Anders Andersson på Svevia bytte hastighetsskyltar på den aktuella sträckan under onsdagen. ”Jag tycker synd om dem som ska åka här varje dag”, säger han.

Eleverna från Laxsjö, Lövsjön och Ottsjön, som varje dag åker skolbussen till och från Föllinge, blir rejält mörbultade efter den milt sagt guppiga vägen 339, mellan Hårkan och Lövsjön. Nu har eleverna tröttnat på resorna och i dagarna skickar de en skrivelse till Vägverket för att få en ombyggnad av vägen.

Annons

– Jag bjuder på en omskakande upplevelse, både till och från skolan, säger busschauffören Mikael Norrman, när Länstidningen får åka med på en resa i hans skolbuss, från Föllinge upp mot Lövsjön.

Mikael säger att han lider med de resenärer som tvingas att sitta i bussen varje dag och hoppa fram efter vägen.

– Det kan inte vara bra för elevernas hälsa att behöva sitta i bussen varje morgon och eftermiddag och genomlida att resa efter den här vedervärdiga vägbiten. Jag förstår inte att den inte har åtgärdats för länge sedan.

Den aktuella sträckan, som är cirka tio kilometer lång byggdes om i början av 1970-talet och efter det har knappast någonting gjorts åt vägen. Många timmertransporter och annan tung trafik använder vägen mellan Föllinge och Strömsund och det har knappast gjort vägen bättre.

När LT fick provåka sträckan under onsdagen var det mycket svårt för skolbussen att möta timmerbilarna och man undrade om vägkanten skulle hålla. Under de mest guppiga partierna var det svårt att göra sig hörd i bussen på grund av skakningarna.

– Vi blev enormt glada när Vägverket i höstas satte igång att avverka efter sträckan och vi fick reda på att nu äntligen skulle vägen byggas om, berättar Mikael Norrman.

– Men helt plötsligt så försvann både maskiner och vägarbetare från vägsträckan och när jag ringde till Vägverket fick jag reda på att pengarna till bygget hade tagit slut och att man inte visste när jobbet skulle återupptas.

Det är ett 20-tal elever från Cederbergsskolan i Föllinge som måste åka efter vägen två gånger om dagen. Nu har de tröttnat rejält på de skakiga skolresorna och beslutat att författa en skrivelse själva till Vägverket. Det var Elias Andersson från Laxsjö som kom med idén och han har också författat skrivelsen.

– Jag är trött på att sitta med hjärtat i halsgropen när vi åker till och från skolan, därför kom vi på att försöka göra något själva, säger han.

Elias har också sprungit runt gårdarna hemma i Laxsjö för att få namnunderskrifter från folk som protesterar mot vägen och han har redan fått ett sextiotal att skriva på. Om någon vecka ska både namnlistan och skrivelsen skickas till Vägverket.

Enhetschefen Bosse Sjödin på Vägverket säger att vägsträckan finns med i planen för de vägar som ska åtgärdas.

– Men efter att vi börjat med arbetena efter sträckan fick vi veta att anslagen skulle bli mycket mindre än tidigare år, så vi var tvungna att skjuta upp jobbet. Men vi har inte släppt projektet och jag har vissa förhoppningar på att det snart kan komma igång igen, men jag törs inte lova något, säger han.

Om 14 dagar tar Vägverket det slutgiltiga beslutet när bygget kan fortsätta.

– Blir det inte nu så kommer det senast att bli 2011, säger Bosse Sjödin.

Projektet med att bygga om vägen beräknas kosta 23 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons