Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Nisse Europas största älghorn?

/
  • – Så länge jag inte är överbevisad så tror jag att mitt älghorn är störst i Europa, säger Nisse Nilsson i Tuvattnet.
  • – Frugan har kokat ett antal koppar kaffe till alla jaktintresserade som varit hit och tittat på hornet genom åren, säger Nisse Nilsson i Tuvattnet.

Finns Europas största älghorn hemma hos Nisse Nilsson i Tuvattnet? Själv tror han det.

– Så länge ingen har överbevisat mig om att det finns ett större horn någonstans så tror jag nog att min 23 taggars krona är störst, säger han.

Annons

På ena köksväggen hemma hos familjen Nilsson finns det enorma hornet, som dragit hit jägare och hela jaktlag ända sedan 1972, då Nisse Nilsson hittade de två skovlarna med några minuters mellanrum.

– Det är väl det enda trista i den här historien att inte jag fick fälla älgen med hornen på. Nu är det fällhornen efter storoxen jag har på väggen men jag får väl vara nöjd ändå.

Det säger Nisse Nilsson och börjar berätta hur det gick till vid juldagarna 1972 då han tog skidorna för att just söka efter hornen efter den storälg som varit synlig i området. Älgen hade tappat sina horn i samma område tidigare år, men de var av något mindre format.

– Jag hade åkt några kilometer åt den riktning som älgen senast varit synlig och jag förstod att det var ett rätt omöjligt projekt att hitta några horn efter den. Men efter en stund hittade jag spår i snön efter älgen och började följa dem.

Nisse skidade några kilometer rakt in i storskogen och rätt som det var så såg han något som stack upp ur snön under en tall.

– Det var den ena halvan av hornet och det var blodigt vid rosenkransen så älgen hade bara en stund tidigare fått loss hornet mot tallen.

Nisse fortsatte med sin ena halva och bara någon bit längre bort hittade han den andra delen och älghornet var komplett.

– Jag hade nog en fantastisk tur. Bara att hitta det ena hornet var ju otroligt, men att få med sig bägge halvorna hem är nästan overkligt.

Det blev tungt i ryggsäcken eftersom hornet vägde 16 kilo, men det var en lätt börda ändå, säger han. När han kom hem visade sig att älghornet hade 23 taggar, eller 24 enligt andra bedömare, beroende på hur man räknar.

Förra djurparkschefen på Frösön, Rune Netterström hjälpte Nisse med montering av hornet och han satte halvorna på en skalle av aluminium.

– Nu började ryktet om Nisse Nilssons jättehorn att gå i jaktkretsarna. Bland annat fick han en inbjudan att åka till Budapest och en världsutställning om jakt. Det pratades om att ett enormt horn från Ryssland skulle visas upp där.

– Men det visade sig att mitt horn var större och vid poängräkningen fick mitt horn 400 poäng. För att få kallas guldhorn ska det var minst 300 poäng, skrattar Nils.

Under åren som gått har Nisse fått många anbud på sitt älghorn.

– Bland annat var det en jägare här som ville byta hornet mot en helt ny Volvo, men jag tackade nej. En tysk samlare kom hem till familjen Nilsson och sa att hornet var mer värt än Nilssons hela fastighet.

• Var det någon mer som såg älgen efter den här historien?

– Några skogskörare såg efter några år storoxen på en höjd. Då hade den enligt gubbarna 28 till 29 taggar. Men efter det har ingen sett den, säger Nisse, som har jagat i stora delar av sitt liv, men "bara" fått fälla tre älgar under åren.

Mer läsning

Annons