Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lämnar butiksspöket alltid sin kundkorg

/

I den lilla butiken handlar alla kunder på dagtid när affären är öppen, utom en äldre dam som alltid handlar på nätterna. Det är inte alla affärer som har ett eget spöke.

Annons
När handlaren Barbro Olsson för tretton år sedan tog över den lilla affären Fjällträffen i Rötviken fick hon höra av de tidigare ägarna att det kunde hända ovanliga saker i butiken.
- Jag tänkte inte något mer på det, säger Barbro. Eftersom jag inte själv tror på spöken eller övernaturliga saker så glömde jag snart bort vad mina företrädare hade sagt.
Efter några år inträffade något som fick Barbro att helt tänka om när det gäller ockulta fenomen.
- Det var en tidig morgon när jag kom ner i butiken som jag såg en grönklädd äldre dam vid fruktdisken. Hon stod bortvänd från mig och i en korg hade hon plockat ner olika frukter och grönsaker.
- Min första tanke var att jag glömt låsa dörren och att någon tagit sig in olovande i affären.
När Barbro hade iakttagit damen en stund så harklade hon sig lite lätt för att göra sig hörd.
- Damen upplöstes direkt och kvar på golvet stod hennes fyllda korg. Jag blev som förstenad och undrade vad i all världen jag hade sett.
Men eftersom åren gått har Barbro vant sig vid sin nattliga kund. Ett tiotal gånger har hennes spöke lämnat spår efter sig i form av kundkorgen, som stått fylld på olika ställen i butiken när hon har kommit ner från lägenheten, som ligger i samma hus som affären.
- En gång hämtade jag min sambo för att han skulle få se korgen med egna ögon där den stod mitt i butiken. Damen verkar gilla frukt och grönt men någon enstaka gång har det funnits en ost och lite annat smått och gott i korgen.
En morgon hade spöket ställt sina varor på bandet till kassan och även lämnat pengar som betalning.
- Varorna kostade 123 kronor och det var exakt den summa som låg på bandet, så butiksspöket verkar veta vilka priser som gäller, funderar Barbro.
Senaste gången korgen stod i affären var ett par månader sedan, strax innan Barbro sålde butiken.
- Jag har inte velat prata med folk om det här tidigare, men några i byn känner nog till det, säger Barbro.
Under gårdagen blev också den nya ägaren informerad om butiksspöket.
- Barbro ville inte säga något till mig för då trodde hon att jag skulle dra mig ur affären. Men jag tycker tvärtom att det hela verkar spännande och jag hoppas att den gamla damen vill visa sig för mig snart, säger butikens nya ägare, Eva Berg. Jag har ju hört nu att det är ett snällt spöke.
Eftersom Barbro inte tror på spöken måste ju frågan till henne bli vad hon egentligen har sett.
- Jag måste ju tro på mina ögon och det är antagligen någon form av energi som finns kvar här i huset efter någon som bott här för länge sedan.

Mer läsning

Annons