Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får träpulkan från förr fart igen: "Vi ville föra traditionen vidare"

/
  • Det doftar björkträ och tjära i verkstaden i Föllinge. Dan Eliasson fäster en ögla av hamparep i bakre delen på pulkan. Att tillverka en träpulka är ett riktigt hantverk. ”Vi vill skapa en produkt som jämtarna kan vara stolt över”, säger Dan Eliasson.
  • Dan Eliasson visar två modeller av träpulkan.”Vi lämnar 25 års garanti på en träpulka, det gör att folk törs köpa”, säger han.
  • När pulkan är färdig, monteras en skyllt med varumärket. På baksidan finns ett serienummer inristat.
  • Träpulkan impregneras in- och utvändigt med tjära vilket gör den mer fukttålig och ger den bättre glid på snön.
  • Läderremmar för infästning av skakel mot pulka tillverkas på plats i Föllinge.
  • Dan Eliasson.
  • Kim Dulk syr kapell till pulkorna. De flesta kunderna finns i Sverige men man har levererat till ett tiotal länder, allt från Grönland till Israel. ”Produkten är så bra och livslängden så lång att det säljs för lite”, säger Kim Dulk.

På 30-talet började Segebadenpulkan tillverkas. Otaliga är de kilon som släpats över fjäll och snövidder i den. Nu tänker Dan Eliasson och Martin Helmersson väcka nytt liv i den gamla träpulkan.

Annons

För fem år sedan köpte Dan Eliasson och Martin Helmersson upp rättigheterna till tillverkningen av den anrika dragpulkan Segebaden.

– Jag och Martin är mer eller mindre uppvuxna i Segebadenpulka. Och när tillverkningen av den höll på att dö ut, tog vi ett snabbt beslut och köpte företaget. Vi kände att vi ville föra traditionen vidare, säger Dan Eliasson.

Pulktillverkningen såg de som ett komplement till Föllinge såg som de gemensamt ägde. Från början gick tillverkningen av pulkorna på halvfart, tiden räckte inte till och försäljningen blev blygsam. Våren 2014 sålde de merparten av Föllinge såg. Tio procent av verksamheten behöll de, samt tillverkningen av Segebadenpulkan. Nu har de tid att satsa.

– Det är nu det ska hända. Vi har tagit fram en ny uppdaterad modell som är bredare och stabilare, och så har vi utvecklat ett delbart drag som är lättare att transportera. Meningen är att allt ska få plats i bagageluckan på bilen. På en minut ska du vara färdig att ge dig ut på fjället, säger Dan Eliasson.

Segebadenpulkan har tillverkats i många olika versioner genom åren. I Föllinge tillverkar man i dag tre modeller. Målet är att producera cirka 30 pulkor per år.

– Jag och Martin älskar trä, så vi har slutat med glasfibervarianten. Dessutom ligger trä bättre till miljömässigt. Jag kan prata flera timmar om träpulkan, säger han och visar runt i verkstaden. Här inne växer pulkorna fram, för hand, med ursprungliga metoder och material. Det doftar björkträ och tjära.

En stor del av verksamheten är ­reno­vering och försäljning av kapell och renoveringssatser till äldre pulkor.

– Många kunder är tacksamma för det och att vi för traditionen vidare. Träpulkan har en egen själ och en mycket lång livslängd. Den håller minst i 100 år om man sköter om den. Den äldsta vi fått in för att byta kapell på är 85 år gammal, säger Dan.

Nytt för i år är att man kommer kunna hyra en pulka på årsbasis. Det går även att boka en sjudagars upplevelse. Då får man tillverka sin egen pulka på plats och impregnera den med egenkokad tjära. Två dagar tar det att bygga en egen pulka sedan ger man sig ut på en tredagars­tur i Jämtlandsfjällen.

Och det är just det som Dan Eliasson brinner för, trähantverket och att vara ute, gärna långa fjällturer oavsett väder. Det är då pulkan kommer till sin fulla rätt, tycker han.

– Vi vill visa att vi gör grejer vi kan stå för och som vi vet att de håller. Vi har inte beräknat hur många pulkor vi behöver sälja. Går det runt är vi nöjda. Hellre en extratur på fjället än lite mer pengar i kassan, säger Dan Eliasson.

Mer läsning

Annons