Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill bärga störtat stridsflygplan

/

Under försommaren skrev Länstidningen om ett Vampyreplan som legat i en myr på Rödön i 57 år. Fortfarande finns det flygbränsle kvar i myren och länsstyrelsen tyckte i artikeln att planet är en tickande miljöbomb.

Annons

– Mitt bolag är villigt att bärga det störtade planet på Rödön och bekosta saneringen efter det läckande flygbränslet, säger David Norrman på Centurion productions i Gävle.

Det var för cirka 14 dagar sedan David Norrman satt och tittade på nätet efter artiklar som handlade om gamla flygplan, helst från tiden omkring andra världskriget.

– Då såg jag plötsligt en artikel från Länstidningen i Östersund som handlade om ett Vampyreplan som störtat i en myr på Rödön för 57 år sedan.

David blev jätteintresserad av att det ligger ett sådant sällsynt plan i en jämtländsk myr så han beslutade sig på stående fot att bekosta en bärgning av det. Det enda han begär i ersättning är att få behålla planet eller resterna av det. Eftersom han är mycket intresserad av militärhistoriska prylar och redan har samlat på sig en del, så skulle planet bli guldklimpen i samlingen.

– Jag läste att militären inte hade någon tanke på att försöka bärga planet för att det fanns andra projekt som hade högre prioritet och det innebär att planet troligen kommer att få ligga kvar. Då måste det vara bättre att jag får ta hand om det, säger han.

Nu har David och hans bolag skrivit till alla militära chefer som kan ha något med vraket i myren att göra. Han har till och med gjort en förfrågan hos försvarsministern Sten Tolgfors.

– I mitt erbjudande ingår själva bärgningen, som kommer att ske med en stor bandvagn eller grävmaskin. Jag kommer också att bekosta merparten av saneringen. Vad jag förstår så finns stora mängder av flygbränslet kvar i myrvattnet eftersom det inte finns något utlopp från myren.

David tror att själva bärgningen av planet kommer att kosta mellan 20000 och 30000 kronor och saneringen efter bärgningen kommer han att betala uppåt 100000 kronor för. Dessutom ska han bekosta arbetskraft och utrustning,

– Skulle de bli dyrare så får militären vara med och betala en slant.

Men David Norrman är besviken på att ingen inom militären har svarat på hans förfrågan.

– Det måste väl ligga i deras intresse att få bort planet och få bort bränslet i och runt myren.

Miljöinspektören Tage Johansson från försvarsmakten i Boden, som har ansvaret för projekt av det här slaget, säger till Länstidningen att ingen har pratat med honom om att det finns en intressent som är villig att ta upp planet.

– Men det låter onekligen som en intressant idé. Tyvärr är inte jag i den maktpositionen så jag kan skänka bort planet, men jag ska göra efterforskningar hos mina chefer. Jag tror ingen kommer att ha något att erinra om att David Norrman får behålla planet. Det har ju bara ett kuriosavärde för försvaret.

Vad ska du göra med planet om du får upp det?

– Det kommer att hamna på mina föräldrars gård i Litstrakten, där jag ska försöka restaurera det. Skulle planet vara i så dåligt skick så att en renovering inte är möjlig, då är det bara att skicka delarna till skroten, säger han.

Mer läsning

Annons