Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra farliga utsläpp hotade Alsensjön i fjol

/
  • Många miljöfaror hotade Alsensjön under förra året. Bland annat efter Jämtkrafts borrningar i området.Foto: Arvesunds Living AB

Vid fyra tillfällen hotades i fjol Alsensjön av miljöfarliga utsläpp.

– Vi hade ett hektiskt år, konstaterar Stig Wallén, ordförande för Alsensjöns fiskevårdsområde.

Annons

Under arbetet med att vädersäkra sitt elnät orsakade Jämtkraft under 2009 tre miljöfarliga utsläpp i Alsensjöns tillflöden – två i Bleckåsan och ett i Faxån.

– De använde en speciell borr för att kunna komma under broar och bäckar, men misslyckades, säger Stig Wallén.

Borrmaskinerna stötte på bergssprickor och bentonitlera, som i vatten är ett lättflyktigt material och som kan försvåra fiskarnas lek och romläggning om den lägger sig på botten, läkte ut.

Efter olyckorna kontaktade Jämtkraft Alsensjöns fiskevårdsområde och sanering kunde sättas in omgående.

Sugbilar kallades till de aktuella platserna och de mesta av bentonitleran kunde tas bort. Men då ämnet lägger sig som grädde på botten och är svår att få tag i, räckte inte åtgärderna. Jämtkraft har därför, i samråd med fiskevårdsföreningen, Krokoms kommuns miljöavdelning och länsstyrelsens fiskeenhet, nu lämnat en engångsersättning för att fisk ska kunna planteras ut i de drabbade områdena.

– Det blev lite struligt, men allting har löst sig otroligt bra. Vi är mycket nöjda med hur tillmötesgående Jämtkraft varit, säger Stig Wallén.

Och som om de tre utsläpp som Jämtkraft orsakade inte räckte fick Alsensjöns fiskevårdsområde ett fjärde miljöskadeärende i knät när mer än tusen liter eldningsolja rann ut från Västbygdens skola.

– En rostig ledning gick av i samband med att tankarna fylldes på med diesel, berättar Stig Wallén.

Även denna gång meddelades fiskevårdsområdet omgående och räddningstjänsten kunde snabbt rycka ut för att sanera området. Efter totalsanering av kommunens reningsverk konstaterades att ingen större mängd olja hann rinna ut i vattensystemet.

Mer läsning

Annons