Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i Dvärsätt inför sjösättningen

/
  • Regnskurarna under Kristi himmelfärdsdag stoppade inte båtfolket vid Dvärsätts båtvarv. Om några helger väntar sjösättning.
  • ”Nu är det en hel del el som behöver dras om”, säger Mikael Weimar och drar lite i elkablarna som just nu hänger löst från taket inne på toaletten, som de för övrigt snyggade till förra sommaren. Foto: Håkan Luthman
  • ”Vi letade en sjötomt, men det blev en båt”, säger Mikael Weimar.
  • Anita Weimar skrapar den slitna träytan. ”Man får ju gilla att hålla på med båten, för det är en hel del som ska fixas med den, säger hon.

Spridda regnskurar eller ihållande skyfall stoppar inte båtfolket. På båtvarvet i Dvärsätt drar man bara igen kapellet och jobbar på inne i båten. För nu är det bara några helger kvar tills de flesta båtarna är sjösatta.

Annons

– Vi kom ut tidigt i morse och har rubbat och vaxat skrovet och fernissat alla trädetaljer, säger Inga-Maj Olsson och Göran Jonsson, som har Fairline-båten döpt till Göing vid varvet i Dvärsätt.

Göing har varit i deras ägo i 12 år och har gett de flera somrar av båtliv och hamnstopp längs Storsjöns stränder. En sommar tog de med båten ned till Vänern och gick genom Göta kanal ut till havs, rundade södra Sverige och fortsatte upp till Sundsvall. Men i övrigt trivs de bra med att utforska allt som Storsjön har att erbjuda och brukar ge sig ut var och varannan helg samt under semestern.

– Storsjön är ju enormt stor att åka på och på flera ställen har de rustat de gamla ångbåtsbryggorna som man kan lägga till vid. Och vi brukar ta oss till Hackås, Trångsviken, Ytterån, Hallen och Hoverberg, bland annat, säger Inga-Maj.

De har redan klarat av en hel del fix innan Göing lämnar landbacken.

– Det ska bytas några filter i motorn bara, så kommer hon nog i sjön om 14 dagar – om vädret tillåter, säger Göran Jonsson.

Några meter därifrån står en Fjord Consul från 66 uppställd. Mikael och Anita Weimer från Krokom har dragit ned kapellet ordentligt och tagit sig an det invändiga fixet när regnet börjar smattra ordentligt över varvet. Det blir deras andra sommar med båten som heter Chartreuse, precis som den klassiska franska likören.

– Vi letade egentligen efter ett hus med sjötomt, men det blev en båt i stället. Vi har inte haft båt tidigare, men man får ju lära sig efterhand, säger de.

Anita försåg båten med nytt tyg på dynor och nya gardiner i fjol. Och kapellet har hon sytt helt nytt, och förstorat det så det finns utrymme att stå rak även bak i båten.

Och de har satt in ett kök, från en gammal husvagn, och monterat in ett kylskåp.

– Nu är det en hel del el som ska dras om, säger Mikael.

Om några veckor är det dags för sjösättning.

Mer läsning

Annons