Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta Åsbo i brändernas Australien

/
  • ”De säger att det är det värsta som har hänt      i Australiens historia”, säger före detta Åsbon Björn Olsson (lilla bilden) som i dag bor öster om Melbourne med sin familj. De våldsamma bränderna har nu rasat i snart en vecka och flera hundra människor har omkommit i lågorna. Foto: Privat (lilla bilden) och Scanpix
  • Björn Olsson, före detta Åsbo, bor numer i en förort till Melbourne i Australien.
  • Klicka på grafiken för större bild

– De säger att det är det värsta som har hänt i Australiens historia.
Det säger den före detta Åsbon Björn Olsson, som numer bor med sin familj öster om Melbourne i delstaten Victoria.

Annons

Björn, hans fru och tre barn bor i förorten Blackburn, öster om Melbourne. Där har de inte påverkats så mycket mer än att en pendeltågslinje är inställd på grund av de bränder som rasar i delstaten.
Men tragedin är inte långt borta.
– Just där vi bor har vi klarat oss, men vi behöver bara köra 20 minuter med bil så har det brunnit, säger han.
Familjen har bott i Australien i tre år och har precis som alla australiensare vant sig vid att det ofta "brinner i bushen". Och de ödesdigra bränder som tog fart i lördags var det många australiensare som först inte lade märke till.
– Vi är vana vid att det luktar brandrök ibland, men nu blåste vinden åt ett annat håll och det var inte förrän framåt söndagsmorgon som vi fattade hur allvarliga bränderna var, säger Björn.
Januari har varit en extremt torr månad. De brukar vanligtvis få 48 millimeter regn, men i år kom det bara 0,8 millimeter, berättar Björn. Och helgens väder var även det extremt.
– Det var 47 grader varmt och blåste med en hastighet av 100 kilometer i timmen. Det var som att stå framför en hårtork.
Bränderna fick därför rejäl spridningsverkan. I dagsläget har närmare 200 personer omkommit när elden har dragit fram och bokstavligen utplånat flera byar ute på landsbygden norr om Melbourne.
– Jag har själv försökt att få kontakt med en kompis som bor i en av byarna uppe i norr i flera dagar, men inte hört något. Jag vet inte om det beror att mobilnätet är utslaget eller om det är något annat, säger Björn.
Tidigt stod det klart att flera av bränderna var anlagda och australiensiska myndigheter jobbar nu hårt med att hitta de skyldiga. Och den allmänna åsikten om detta, samt pressens rapportering om det, är inte nådig. De australiensiska medierna har heller inte samma försiktiga framtoning som i Sverige, säger Björn.
– Den allmänna åsikten är krasst: "Skjut de jävlarna" och Victorias premiärminister Kevin Rudd har gått ut och sagt att han kallar det här för massmord, säger Björn.
Men myndigheterna, allmänheten och hjälporganisationer har varit väldigt snabba med att hjälpa alla nödställda, säger han. Premiärministern lovade omgående att alla vuxna och barn som drabbats skulle få 1 000, respektive 400 dollar, för att kunna köpa mat.
– I går spelade Australien och Nya Zeeland en cricketmatch och då gick alla pengar till att hjälpa de som drabbats. Och en mataffärskedja vi handlar på, som kan liknas vid Ica, tänker skänka alla sina inkomster på fredag till de drabbade, säger Björn Olsson.

Mer läsning

Annons