Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar anmäler kommunen

/
  • Så här vill den politiska alliansen i Krokom att skolbeslutet ska bli. (Klicka på bilden för att få den större.) Karta: Kjell Nilsson-Mäki

Besvikelsen är utbredd bland föräldrar som kämpat för att deras barn även i fortsättningen ska kunna gå i skolorna i Västbygden och Ytterån.

Annons

Föräldrarna som drivit skolfrågan i Västbygden fick i söndags svar från politikerna på frågeställningar de tagit upp. Nu går föräldrarna vidare med en anmälan mot kommunen.

– Vi gör en anmälan till Skolinspektionen eftersom vi tycker det är för oklart hur de ska få plats med alla verksamheter i skolorna dit barnen ska flytta.

– Anmälan går också till barn- och elevombudsmannen, säger Jennie Gerhardsson, förälder som varit med och kämpat för att behålla skolan i Västbygden.

Hon har två barn som får 8 kilometer till skolan Hov där 44 elever kommer att gå när Västbygdens skola stänger till hösten.

När skolan i Ytterån stängs får eleverna 5 kilometer till Nälden. Sammanlagt 13 föräldrar uppges stå bakom anmälan mot kommunen. En kopia skickades till några politiker samt rektorer.

– Sedan vi skickat anmälan fick vi plötsligt svar på vår skrivelse på söndag kväll, säger Jennie Gerhardsson.

Har ni fått svar nu på de frågor ni ställde i skrivelsen?

– Ja det har vi men vi tycker ändå inte att det är rätt. Politikerna går efter att alla barn ska få plats, att det kommer att ordna sig och att det är upp till rektorerna att fixa det här praktiskt, säger Jennie Gerhardsson.

– Men det är inte klart hur det är tänkt att fungera. Det hävdas också att det varit så här mycket barn förut men då var det inte förskoleklass och fritids i lokalerna .

I svaret från politikerna till föräldrarna framgår att det är svårt att i dag säga exakt hur man löser det med klassammansättningar. Hittills har det fungerat så att ju äldre barn desto större klasser.

Föräldrarna är tveksamma till om fritidsverksamhet kan baseras i en matsal som är outnyttjad stora delar av dagen på Hovs skola.

Hur arbetsmiljön blir är en annan fråga som hänger i luften, tycker de.

– Vi vill ha svar på hur det är tänkt att gå till praktiskt att genomföra men det har vi absolut inte fått svar på, säger Jennie Gerhardsson.

Hur känns det när det drar ihop sig till beslut.

– Jobbigt, alla mår dåligt av att inte veta hur de tänkt sig detta och det känns som om det tas ett ogenomtänkt beslut, säger Jennie Gerhardsson.

Om man går i skola i Västbygden eller i Hov har också haft betydelse för vilken högstadieskola som varit aktuell. Genom åren har elever i Västbygden fortsatt till högstadiet i Mörsil eller Änge och de som går i Hov har orienterat sig mot skolan i Krokom.

Mer läsning

Annons