Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föllinge smide nyanställer arbetskraft från hela landet

/
  • Birgitta Olsson har flyttat till Föllinge från Hjo.
  • Platschefen Lars Johansson från Krokom med den nyinstallerade fleroperationsmaskinen.

Föllinge smide expanderar och har investerat i nya maskiner. För att sköta dem behövs nytt folk. Birgitta Olsson från Hjo och Johannes von Wachenfeldt från Flen tillhör några av de nyanställda.

Annons
Föllinge smide är en av de största arbetsgivarna i Föllinge. Verkstadsföretaget startade 1975 med två anställda och har utökat verksamheten lite för varje år. 1997 köptes företaget upp av Amsys smide i Östersund men verksamheten har blivit kvar i Föllinge med inriktning på legotillverkning av olika produkter. Största kunderna är för närvarande Engcon från Strömsund och Combisafe från Östersund.
För något år sedan köpte företaget in två verkstadsrobotar för att ytterligare kunna öka produktionen. Dessutom satsade man också på en fleroperationsmaskin som klarar ett flertal arbetsmoment samtidigt. Samtidigt anställdes ytterligare tre personer för att kunna klara de utökade arbetsmomenten. Nu jobbar 16 personer i produktionen. Företaget omsatte 18 miljoner kronor 2007.
- Det var svårt att hitta kvalificerad arbetskraft här i länet, berättar Föllinge smides platschef, Lars Johansson från Krokom. Därför har vi anställt två personer från södra Sverige.
En av dem är Birgitta Olsson från Hjo. Hon hade aldrig hört talas om Föllinge innan hon såg annonsen om lediga jobb på nätet.
- Jag for upp hit och tittade på landskapet och företaget och jag blev fast direkt. Det var bara att åka hem och säga upp mig från företaget i Hjo och ta med mig min gubbe och flytta hit.
Birgitta ångrar inte en sekund att hon blev jämte.
- Allt är bättre här, människorna, gemenskapen, stämningen på jobbet och vintrarna. Vi trivs jättebra och kommer inte att flytta tillbaka till Hjo. Det enda vi kan tycka är jobbigt är avstånden här uppe, men man vänjer sig väl.
Lika positiv till länet är Johannes von Wachenfeldt, som kommer från Flen. Han jobbar som programmerare och robotoperatör i Föllinge.
- Jämtland är helt underbart och passar mig precis med naturen utanför knuten. Dessutom är det inte så trångt här som hemma i Flen.
Det enda som Johannes har lite problem med är dialekten.
- Den kan vara svår ibland, men jag får väl lära mig med tiden.
Liksom Birgitta säger Johannes att han aldrig kommer att flytta tillbaka till Flen.
- Nu är vi Jämtar och det kommer så att bli i framtiden.
I slutet av förra månaden besökte länets nya landshövding Britt Bohlin Föllinge smide. Där passade hon också på att inviga de nya robotarna.
J Jag for upp hit och tittade på landskapet och företaget och jag blev fast direkt.
Birgitta Olsson

Mer läsning

Annons