Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskodlingen i Landösjön får fortsätta men inte utökas

/
  • Max 550 ton under tio år framöver är vad Mark- och miljödomstolen i Östersund tillåter.

Fiskodlingen i Landösjön får tillstånd att bedriva verksamhet i ytterligare tio år. Mark- och miljödomstolen ändrar på länsstyrelsens tidigare beslut där bolagets ansökan avslogs.

Annons

– Vi har försökt följa nuvarande praxis men jag är säker på att det här målet kommer att överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, säger Göran Simonsson, domare i målet på Mark- och miljödomstolen i Östersund.

I Mark- och miljööverdomstolen väntar liknande mål på avgörande i högsta instans, vilket kommer att leda till prejudikat i samband med tillstånd för fiskodlingar framöver.

Nuvarande tillstånd i Landösjön avser 550 ton fisk årligen. Det får bolaget Svensk Fjällröding fortsätta med fram till utgången av 2026, men fiskodlingen får inte utökas till 1 500 ton röding per år, enligt Mark- och miljödomstolen i Östersund.

Bredbyn-Västbyns skifteslag har motsatt sig utökad fiskodling, liksom Landöns Skifteslag, och Landönsjöns Fiskvårdsområde.

Invändningarna har delvis handlat om att grumling i vattnet förekommer nedströms vissa tider av året, slembildning på stenar i Långan och nedre delar av sjön samt flera meter sedimentlager vid fiskodlingen. Påverkan på fisktillgången i sjön är också med i bilden.

Vidare finns stor oro för konsekvenserna av föroreningsmängderna vid utökad fiskodling. En utökning skulle innebära miljontals rödingar i storlekar från 20 till 800 gram i kassarna. Om kassar på grund av exempelvis islossning, i kombination med kraftig vind, skulle haverera kan konsekvenserna för Landösjön och Långan bli mycket omfattande och oförutsägbara.

Landösjön är cirka 25 kilometer lång och fiskodlingen är placerad ca 5 kilometer från utloppet i en vik.

Mark- och miljödomstolen delar bolagets uppfattning att nuvarande verksamhet inte medför någon risk för avsevärd försämring av miljön.

Utsläppen från odlingen och dess miljöpåverkan är inte av omfattningen att det föreligger några hinder. Tillstånd till fortsatt verksamhet beviljas enligt gällande tillstånd 550 ton per år.

Men det finns osäkerhet när det gäller beräkning av ytterligare odlingsutrymme i sjön: Dels på grund av risken för ökad fosforhalt i Landösjön och Långan, men också på grund av belastande föroreningar och olägenheter i närheten av fiskodlingen.

Och en utökning till 1 500 ton per år är därmed inte inom räckhåll, enligt domen.

Mer läsning

Annons