Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskodlingen i Landön fördubblar sin produktion

/
 • ”Det känns inte bra att behöva säga nej till kunder bara för att vår fisk inte räcker till”, säger platschefen i Landön, Oddmund Gröttan.
 • Nils-Markus Hammarberg från Landön är en av åtta anställda på företaget.
 • Svensk fjällröding har 20 kassar i Landösjön med sammanlagt 1,7 miljoner fiskar. Men det räcker inte mot den efterfrågan          som finns. Därför ska produktionen nu fördubblas! Foto: Jan Andersson
 • Här i gamla Landöbuas lokaler ska företaget öppna en fiskaffär i höst. Där ska man sälja förädlad röding och rakfisk.

Svensk fjällröding, som har sin fiskodling i Landösjön, har större efterfrågan på sin fisk än vad de hinner med att producera. Därför ska de bygga ut anläggningen och nästan fördubbla produktionen. Företaget ska också öppna en fiskaffär i Landön i höst.

Annons

– Det är ingen bra affär för oss att behöva tacka nej till vissa kunder bara för att vår fisk har tagit slut, säger platschefen i Landön, Oddmund Gröttan. Visserligen producerar vi 300 ton röding här varje år men det räcker inte till ändå. Nu ska vi bygga ut och när det är klart kommer vi att kunna leverera 550 ton i stället.

Svensk fjällrödings fiskodling i Landön, som ägs av Hushållningssällskapet i Västernorrland, är enligt Oddmund Gröttan en av Skandinaviens största rödingproducenter och företaget levererar fisk över hela landet, företrädesvis till Stockholm och Göteborg. Fisken säljs mest till grossister och förädlingsindustrier.

I utbyggnaden ingår ett antal nya fiskkassar som enligt planerna ska ligga längre ut i sjön än de nu befintliga. Det finns också idéer om att lägga ett antal kassar längre norrut i Landösjön.

– Vi har frågat fiskerättsinnehavarna i sjön om någon skulle ha något emot det, men vi har bara fått positiva svar.

Oddmund säger att efterfrågan på röding är mycket större än vad företaget har förväntat sig.

– För fem år sedan producerade vi 100 ton om året, efter det har det gått stadigt uppåt och nu är det alltså 300 ton.

I framtidsplanerna ingår också att den nedlagda butiken Landöboa ska öppnas igen senare i höst. Då ska företaget starta en fiskaffär med egen förädlad röding i lokalerna.

– Det är billigare att vi gör det själv än att andra tjänar pengar på att förädla vår fisk.

I dag finns det 20 kassar med fisk i odlingen med sammanlagt 1,7 miljoner rödingar.

– Det borde vara det i alla fall, säger Oddmund. Några har visserligen rymt genom hål som blir i kassarna. Det brukar vara cirka fem procent som kommer ut i friheten.

När LT besökte odlingen under torsdagen var det gott om fisk som vakade bredvid kassarna och det verkade som den inplanterade fisken i sjön sökte sig till fiskodlingen för att äta.

– Vi köper ju vår fisk från samma ställe så den fria fisken är ju också van den pellets vi använder.

När fiskynglen, som kommer från Omega Lax i Timrå, hamnar i kassarna i Landön väger de mellan fem och åtta gram. Efter ett och ett halvt år väger rödingen 700 gram och är färdig för slakt. Cirka 2 000 rödingar slaktas i odlingen varje dag.

I dag jobbar det åtta heltidsanställda i företaget och Oddmund säger att när utbyggnaden är klar kommer det att anställas ytterligare några till.

Mer läsning

Annons