Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festfint när Aspås skola hade Nobellunch

/
  • Det var findukat i matsalen när Aspås skola bjöd på Nobellunch. Och eleverna tog högtiden på allvar och satt med raka ryggar.
  • Kristina Karlsson och Helga Eriksson i köket har lagat och komponerat Nobellunchen. Efterrätten bestod av en meloncocktail med en chokladpeng och en klick grädde.
  • Det var findukat i matsalen när Aspås skola bjöd på Nobellunch. Och eleverna tog högtiden på allvar och satt med raka ryggar.
  • Kristina Karlsson och Helga Eriksson i köket har lagat och komponerat Nobellunchen. Efterrätten bestod av en meloncocktail med en chokladpeng och en klick grädde.
  • Läraren Anita Vold serverar Magnus Gärdin i tvåan några skivor nötsstek till varmrätten.
  • ”Det har inte varit svårt att få barnen att äta maten. Barnen här gillar det mesta”, säger Helga Eriksson.

Raka ryggar, artiga kommentarer, findukat och festklätt var det i Aspås skolas matsal i går. För då bjöds eleverna på en trerätters Nobelslunch.

Annons

– Jag kommer aldrig att glömma den här dagen, säger en av eleverna i matsalen på Aspås skola.

Lärarna sprang fram och tillbaka mellan köket och matsalen under tisdagen iklädda svart och vit serveringsklädsel. Vid de dukade borden satt eleverna finklädda med raka ryggar och lät sig väl smaka av menyn.

– Det är roligt att de gör så här och det smakar gott, säger Elvira Björk Silen och Magnus Gärdin, som går i tvåan.

De har precis fått i sig förrätten bestående av en tunnbrödsrulle med en röra på hamburgerkött och pepparrotssås. De blev inbjudna till Nobellunchen med en skriven lapp och hela proceduren har föregåtts av lektioner i vett och etikett.

– Vi har talat en hel del innan lunchen om hur man ska duka, vilka bestick man använder och hur man för sig på en finare tillställning, berättar läraren Anita Vold.

– Och barnen har tyckt att det har varit jätteroligt. Pojkarna gick och hämtade sin bordsdam innan lunchen och sedan gick de in i matsalen två och två, precis som på Nobelfesten, säger hon.

– Jag brukar kolla på Nobelfesten på tv. Det är jätteroligt, särskilt när de kommer med maten, säger Elvira och Magnus håller med.

Aspås skolas Nobellunch består förutom tunnbrödsrullen av nötstek med kulpotatis, sås och gelé och en meloncocktail till efterrätt. Menyn är komponerad av Helga Eriksson och Kristina Karlsson i köket.

– Det var inte så svårt, barnen gillar det mesta här. De vill till exempel aldrig ha fiskpinnar, utan vill bara ha ”riktig” fisk, säger Helga.

När den festliga lunchen väl var över fortsatte det roliga med underhållning av Estrad Norr i form av Elvis-jul i gympasalen.

Mer läsning

Annons