Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem SM-guld till länet – nu siktar de mot VM

/
  • Hjalti Gudmundsson och hingsten Reynir försvarade titeln som svenskmästare och tog guld i både tölt och fyrgångskombination när SM avgjordes på Strömsholm i helgen. Nu siktar de mot nästa mål som är VM. ”Då sätter vi på on-knappen och kör hårt”, säger Hjalti Gudmundsson.
  • Hjalti Gudmundssons sambo Camilla Hed ska följa med till VM i Schweiz. ”Det är nästan värre för mig. Jag är mer nervös när jag står bredvid”, säger hon.
  • Hjalti Gudmundsson har vunnit både Svenska mästerskapen och Nordiska mästerskapen med Reynir de senaste åren, men en VM-medalj fattas fortfarande till prissamlingen.

Länsryttarna Hjalti Gudmundsson och Gudmundur Einarsson tog tillsammans fem guld när Svenska mästerskapen på Islandshästar avgjordes på Strömsholm. Nu siktar de på medalj i VM i början av augusti.

– Jag känner mig väldigt taggad, säger Hjalti Gudmundsson.

Annons

Hjalti Gudmundsson och hingsten Reynir, från Jämtland, försvarade titeln som svenskmästare och tog guld i både tölt och fyrgångskombination. Ekipaget har efter helgens segrar kvalat in till VM som avgörs i Schweiz 3-9 augusti.

– Jag var ganska säker på att vi skulle få åka redan innan helgens tävlingar, men det var skönt att få det definitiva beskedet, säger Hjalti Gudmundsson.

Ekipaget har varit obesegrade i Sverige hela säsongen och SM-gulden visade att de är i god form.

– Det är skönt att ha det i bagaget inför VM, säger Hjalti Gudmundsson.

Han befinner sig hemma på gården i Tullus utanför Nälden för att ladda inför mästerskapet och Reynir vilar sig i form.

– I morse skrittade vi bara. Han är i så bra form att jag inte vill träna för mycket. Det handlar mycket om lösgörande och lätt arbete nu. Jag satsar på att behålla glädjen och lättheten, säger Hjalti Gudmundsson.

Målet är att Reynir ska ha mycket kraft kvar till VM.

– Då sätter vi på on-knappen och kör hårt.

Hjalti Gudmundsson har stora förhoppningar på VM. Han är en av de tre som har högsta uttagningspoängen i sin bästa gren tölt. Ekipaget är också rankad fyra i världen i tölt och ligger på femteplats på världsrankningen när det gäller fyrgångskombination.

Hjalti Gudmundsson har ridit VM förut med aldrig med Reynir. Han har stora förhoppningar på sin häst. Målet är att de ska ta sig till A-finalen i tölt och därefter siktar han på medalj.

– Det är väldigt hård konkurrens men jag tror ändå att vi har goda möjligheter. Vi har starka poäng och är i god form.

Finalen i tölt hålls sista tävlingsdagen och är den största grenen i VM.

– Det är den tekniskt svåraste grenen. Hästen måste vara lyhörd och explosiv på samma gång, säger Hjalti Gydmundsson.

– Vi är starkast i tölt och satsar mest på det, fortsätter han.

Jämtlands andra medaljhopp i VM är Gudmundur Einarsson som tog tre guldmedaljer när SM avgjordes på Strömsholm i helgen. Han segrade i speedpass, stilpass och passlöp 250 meter. Gudmundur Einarsson är rankad etta i världen i stilpass.

Mer läsning

Annons