Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felix har över 250 vapen hemma i sin villa

/
  • Här i sin bunker kan Felix Johansson sitta och göra affärer med sina vapen.
  • Ammunition av olika kaliber ligger i hyllorna.Samlingens stolthet är en mynningsladdare från Lübeck. Enligt Felix är den ovärderlig. Felix la av med att jaga själv sedan avtryckarfingret försvann i en vedklyv.
  • Länets största privata vapensamlare finns i Nälden.  I sin bunker har Felix Johansson mellan 250 och 300 vapen.
  • En pistol som blir ett gevär när hölstret blir bakstycke. ”Ett unikt vapen”, säger Felix.
  • Dörren till bunkern väger 2,7 ton och har fyra av varandra oberoende lås. Den hittade han i en nedlagd bank i Funäsdalen.

Länets största privata vapensamlare finns i Nälden. Där har Felix Johansson en hel bunker fylld av vapen av skilda slag. Nu ska han sälja sin unika samling.

Annons

– Hit in är det inte många som varit tidigare och absolut ingen tidningsman, säger Felix Johansson, då jag storögd kommer in i hans bunker, som han byggt mitt sin villa i Nälden. Överallt, från golv till tak, finns det gevär, revolvrar och pistoler av skiftande storlek och ålder. Det ger en viss overklighetskänsla när man ser vad Felix har samlat på sig under åren.

Första frågan till Felix blir naturligtvis hur många vapen han har, men det har han svårt att svara på.

– Mellan 250 och 300 stycken är det nog. Jag har faktiskt aldrig räknat dem, skrattar han. Eftersom jag även handlar med vapen på hobbynivå så varierar antalet.

Felix börjar berätta över en kaffekopp hur de gick till när han fick sitt vapenintresse.

– Min farfar hemma i Västerbotten kunde mycket om gevär och pistoler och det var nog han som överförde sitt kunnande och intresse på mig. Jag blev nog lite skjutgalen och min första pistol byggde jag själv. Redan som ung hade jag samlat på mig en del revolvrar och gevär.

– Samlingen växte och jag började så smått att handla med vapen. Jag köpte upp dödsbon och hjälpte folk som ville bli av med vapen av olika anledningar. Många äldre vill inte ha vapen hemma längre av säkerhetsskäl.

– När jag flyttade till Jämtland 1971 så hade samlingen, som jag hade med mig från Västerbotten blivit rätt stor och när jag byggde min villa i Nälden så började jag med att gjuta en bunker av 3,5 dm tjock betong. Runt bunkern så byggde jag själva huset. Dörren till bunkern kommer från ett kassavalv, som jag hittade i nedlagd bank i Funäsdalen och den väger 2,7 ton. Själva dörren har fyra olika separata lås. Så mina vapen har varit säkert placerade under de här åren.

Men ändå vill inte Felix att jag ska skriva var i Nälden han bor.

– Jag vill inte att min vakthund ska få så mycket jobb, ler han.

När vi kommer in i bunkern börjar Felix med att ta fram dyrgripen i sin samling. Det är en mynningsladdare från Fischer och son, tillverkad i Lübeck någon gång mellan 1838 och 1842.

– Ett fullständig ovärderligt vapen som jag nog är rätt ensam om. Det har tagit två vapensmeder 150 dagar var bara för att göra det här geväret. Rätt köpare skulle nog kunna betala nästan vad som helst för det.

Nästa dyrgrip som Felix visar är samlingens minsta pistol.

– Sådana här hade glädjeflickorna i Vilda västern nedstoppade i sina strumpeband. Pistolen har en kaliber på sex millimeter och ryms lätt i handflatan.

Felix tar fram ett gevär modell större från en hylla.

– Det här är tillverkat för buffeljakt och har en kaliber på 45-90. Från början satt det en bajonett längs fram på geväret, berättar han.

Varför visar du din samling nu när du hållit den så hemlig tidigare?

– Jag har beslutat att sälja min samling eftersom det blir svårare och krångligare för oss samlare och vapenhandlare att följa bestämmelserna.

– Fast jag har så säker bunker så vill myndigheterna att jag ska skaffa ett extra larm som går direkt till polisen. Larmet är så känsligt att skulle barnbarnen eller hunden nudda dörren till bunkern så kommer polisen hit på 20 minuter. Dessutom kostar larmet en mindre förmögenhet. Då är det bättre att jag säljer mina vapen och behåller en mindre antal som jag inte behöver några dyra larm för.

Mer läsning

Annons