Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktigt avskedande blir en dyr historia för Krokoms kommun

Krokoms kommun gjorde fel när de avskedade en anställd.

Nu måste kommunen betala ett omfattande skadestånd till mannen samt fackförbundets rättegångskostnader, sammanlagt drygt 1,45 miljoner kronor.

Annons

Fackförbundet SKTF stämde Krokoms kommun efter att kommunen sagt upp en anställd. Fackförbundet menar att kommunen inte haft skäl att avskeda honom.

Kommunen menar att de sagt upp honom för att de ansåg att han utnyttjat sin ställning och brutit mot tystnadsplikten.

Den anställde hade arbetat inom kommunen sedan början av 1990-talet och avskedades 2007.

Kommunen anser att mannen gjort fel vid fler än tio olika händelser men inte i något av fallen tycker Arbetsdomstolen att det är bevisat.

• Enligt Krokoms kommun har mannen, i strid med sekretessbestämmelserna, spridit uppgifter om en person som dömts till fängelse för ett brott. Men det finns inga bevis för kommunens påståenden, menar domstolen.

• Enligt Krokoms kommun har mannen förmedlat svartjobb åt en person som han varit i kontakt med i sitt arbete. Men inte heller dessa uppgifter bevisar att så skett, menar domstolen

• Enligt kommunen har mannen begärt och fått pengar av personer han varit i kontakt med i sitt arbete för att hjälpa dem med vissa saker. Men det är inte visat att han begärt pengar för tjänster på det sätt kommunen anfört menar Arbetsdomstolen.

I andra fall står ord mot ord och i samtliga av händelserna menar Arbetsdomstolen att det inte är styrkt att kommunens påståenden stämmer.

"Kommunen har inte förmått styrka de påståenden som åberopats till stöd för att kommunen skulle ha haft laga grund för att skilja NN från anställningen. Enligt Arbetsdomstolens mening har det inte förelegat ens saklig grund för uppsägning av NN. Avskedandet av honom ska därför förklaras ogiltigt".

Arbetsdomstolen har bestämt:

att kommunen ska ge allmänt skadestånd till mannen på 125 000 kronor.

– att mannen ska ersättas med utebliven lön om drygt 750 000 kronor.

– att kommunen ska ersätta SKTF för rättegångskostnader på drygt 560 000 kronor.

Mer läsning

Annons