Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg närmare friskola i Västbygden

/

Västbygdens skola kan komma att drivas vidare redan nästa år – som friskola.

Skolinspektionen har nu fått in en fullständig ansökan från bygdens friskoleförening.

Annons

I juni förra året beslutade Krokoms kommun om att lägga ner både Västbygdens och Ytteråns skola. Det var slutet på en segdragen och infekterad kamp med många turer och vändningar.

Föräldrarna i Västbygden kämpade in i det sista för att få behålla sin skola. Men kampen har fortsatt även efter nedläggningsbeslutet. Flera föräldrar har undersökt möjligheterna att starta upp en friskola i samma lokaler.

– Det har varit otroligt mycket jobb. Vi har säkert lagt ner flera hundra timmar sedan vi började i slutet av juni, berättar Wietske ten Berge i aktiebolaget Västbygden friskoleförening.

Deras visioner och planer med den nya friskolan har nu printats ner och skickats in som en fullständig ansökan till skolinspektionen. Ett godkännande skulle innebära en ny skolstart i Västbygden redan nästa höst.

Vad skulle komma att prägla er verksamhet?

– Vi skulle i så fall bli kommunens första freinetskola. Mycket handlar om en undervisning där entreprenörskapet står i fokus. Barnen ska få vara aktiva på ett annat vis. Vi vill bygga på den inre drivkraften och göra barnen bättre utrustade för att i framtiden klara av att driva ett företag, säger Wietske ten Berge.

Utbildningen ska främja eget företagande?

– Ja, det fungerar ju så att om man ska bo på landet så måste man vara något av en entreprenör. Vi vill ju ha en skola som passar just våra barn.

I samband med utvecklingen av den nya friskolan har friskoleföreningen tagit nya kontakter med kommunen.

– Det här handlar ju inte om någon hämnd från vår sida. Vi eftersöker ju en bra skolmiljö för våra barn och vi ser stora möjligheter med en ny friskola.

Wietske ten Berge menar också att en ny friskola skulle generera en ökad inflyttning.

– Jag har vänner i Nederländerna som var på väg att flytta hit. Men när de fick reda på att båda skolorna skulle läggas ner var det inte så intressant längre. Det kommer att flytta hit nya familjer om vi får starta den här friskolan.

Just nu har friskoleföreningen fått in 31 anmälningar från intresserade föräldrar. Men det återstår mycket innan skolan kan bli verklighet.

I nuläget är det fortfarande Krokoms kommun som äger skolfastigheten i Västbygden.

– Men vi har tagit kontakt med kommunen. Vi har sagt att vi vill köpa fastigheten. I annat fall har vi fått ett löfte om att bedriva skolverksamheten på Kluksgården för en årshyra av 50 000 kronor.

Friskoleföreningen vill också köpa olika tjänster, däribland lektionstid i trä- och metallslöjd, badtider och skolhälsovård.

En framtidsplan är också att köpa Pärlans fastighet i syfte att bedriva förskolan i privat form.

Västbygdens friskoleförening gör ingen hemlighet av att de vill konkurrera om eleverna i området.

I ansökan till skolinspektionen säger sig friskoleföreningen räkna med att kunna locka elever från Alsen, Semlan, Mörsil, Kaxås och Mattmar.

Mer läsning

Annons