Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever från Rödön kämpar för sänkt hastighet

/
  • Emma Söderberg, Petra Salvin, Anna Östberg, Cornelia Landén och Elsa Hedström vill ha en säkrare väg till och från skolan på Rödön. Nu har de kontaktat media, myndigheter och politiker för att få en förändring.Foto: Henrik Flygare
  • ”Ibland kör bilarna så nära och fort att det blåser till när de passerar”, säger Petra Salvin.  Foto: Henrik Flygare
  • Elever från Rödöns skola har försökt påverka politiker och myndigheter att förbättra deras skolväg. Emma Söderberg, Petra Salvin, Cornelia Landén, Elsa Hedström och Anna Östberg vill bland annat ha sänkt hastighet på Rödövägen.Foto: Per Nilsson

Fem unga tjejer från Rödön har ledsnat på att ha bilar vrålande förbi på nära håll på väg till skolan. Nu agerar de på flera fronter för att få till en förändring.

Annons

Alla fem fyller elva år i år och har tröttnat på sin utsatta skolväg. Nu arbetar de som härdade lobbyister brukar göra och har kontaktat Krokoms kommun, Vägverket, media och samlat in namnunderskrifter. Helst vill de ha en gång- och cykelväg parallellt med Rödövägen men är beredda att godta även andra åtgärder.

– De skulle också kunna sänka hastigheten igen, säger Cornelia Landén. Förut var det 70 kilometer per timme som hastighetsbegränsning och då körde många för fort. Nu är det 80 kilometer i timmen och bilarna kör ännu fortare.

Det är mest besvär vintertid när det är halt och plogvallarna tar upp en del av vägen. Sommartid kan även en gammal väg användas men den plogas inte på vintern.

– Ibland får man nästan hoppa ner i diket för att inte bli påkörd, säger Petra Salvin.

Det är många elever på Rödöns skola som berörs av trafiksituationen. Både till och från skolan samt på fritiden tvingas de gå på eller korsa den stundtals hårt trafikerade vägen. Förslagen på åtgärder från Petra Salvin, Anna Östberg, Emma Söderberg, Cornelia Landén och Elsa Hedström är många. Förutom gång- och cykelväg samt sänkt hastighet tycker de att det skulle kunna sättas upp en fartkamera och skyltar som gör bilister uppmärksamma på att det finns barn i området. Nu är tjejerna spända av förväntan för att se vad politiker och myndigheter kommer att göra.

Mer läsning

Annons