Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter skolnedläggningarna: Evert Jonsson slutar med politiken

/
  • Nedläggningarna av byskolorna i Västbygden och Ytterån var droppen. Evert Jonsson (C) slutar med politiken. ”Centerpartiet har alltid haft en linje om att värna landsbygden och slagit vakt om byskolorna. Det är en linje som man har övergivit”. Foto: Håkan Luthman

Efter 30 år i kommunfullmäktige kastar centerpolitikern Evert Jonsson in handduken.Beslutet fattade han dagen efter nedläggningsbeslutet av skolorna i Västbygden och Ytterån.

– Jag är besviken på partiet just nu. Det kan ha hjälpt till i mitt beslut.

Annons

Evert Jonsson, (C), gick emot den borgerliga majoritetens och sitt eget partis linje att lägga ner skolorna i Ytterån och Västbygden under kommunfullmäktigesammanträdet i måndags.

Nu säger han att han inte känner ”samma sug och lust” för kommunpolitiken längre. Och enligt honom själv var det nedläggningsbesluten av byskolorna som var droppen och som fick honom att på allvar vilja kliva av som ledamot i kommunfullmäktige.

– Centerpartiet har alltid haft en linje om att värna landsbygden och slagit vakt om byskolorna. Det är en linje som man har övergivit, säger han med viss bitterhet.

Man pratar numera om Stureplanscentern och att partiet tänker mer centralisering än decentralisering.

– Ja, det har kommit in lite sådana drag i partiet. En byskola är kanske inte hela världen, men det är en mycket viktig pusselbit i samhällsapparaten.

Evert Jonsson har suttit som ledamot, oppositionsråd och kommunalråd i Krokoms kommunfullmäktige i exakt 30 år.

Det är i dag bara han och partikamraten Göte Norlander som har varit förtroendevald i kommunens högsta politiskt beslutande organ så länge.

– Någon gång kommer man till vägs ände, säger Evert Jonsson som kommer att sitta kvar mandatperioden ut.

Lite kuriosa: Evert Jonsson har inte missat ett enda fullmäktige på alla år. Han gissar att det kan ha blivit cirka 150 stycken hittills.

– Det var nära att jag ställde in en gång när jag hade njurstensanfall, men jag lyckades härda ut hela sammanträdet.

Mer läsning

Annons