Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om en äkta jämtländsk jul kan bli sann

I framtiden kan vi fira en riktig jämtländsk jul med julgran odlad i Jämtland. Om det finns något intresse från jord- och skogsbrukare i länet, vill säga.

Annons

Klart är i varje fall att julgrans- och pyntegröntodling är en aktivitet som skulle kunna vara lämplig för jord- och skogsbrukare i länet.

Dessutom skulle verksamheten sannolikt kunna generera en lönsamhet.

– Vi har en som arbetar inom JiLu på Tema skog, Håkan Schüberg, som är väldigt intresserad av detta med julgranar, säger Cecilia Wiklund som arbetar på JiLU Tema trädgård och är projektledare för en förstudie för just julgransodlingen.

– Han har varit väldigt förvånad över att det inte odlas julgranar i Jämtland, varför vi ska plocka dem från södra Sverige eller Danmark. Han tycker det är jättekonstigt.

Cecilia Wiklund kunde inte riktigt släppa tanken på varför inte julgranar har blivit en marknad i länet.

Nu startar hon tillsammans med Håkan Schüberg och Einar Alke på Åsbygdens naturbruksgymnasium en förstudie, ett leaderprojekt, för att kontrollera intresset.

– Pyntegrönt, det är småkvistar som man använder till exempelvis gravkransar. Det handlar om stora ädelgranar med mjukare barr, säger Cecilia Wiklund

Är de här granarna snabbväxande?

– Det är detta som är så fantastiskt när man pratar om granar. Innan en gran växt upp tar det runt hundra år.

– När du sätter en julgran får du vänta 12-13 år kanske, sedan skördar du och säljer den och då får du kanske 150-200 kronor per julgran.

– Men efter hundra år, när du fäller granen, då kanske du får 500 kronor för den. Tänk då om du i stället sätter julgranar, det säger sig självt att då får du mer pengar. Det här är så roligt.

Cecilia Wiklund har börjat fråga runt på blomsteraffären om de skulle vilja köpa granar från Jämtland och de är klart intresserad.

I Ås har de redan hunnit plantera några smågranar för att se hur det blir samtidigt som de dragit upp mycket småplant. Nu har de bara några plantor kvar i Ås resten har Håkan Schüberg planterat i Bispgården, där han håller till.

– Det roliga är när jag ringt runt och pratat med Skogsstyrelsen och andra är att ingen har tagit tag i detta, det har inte varit intressant. Men det kan även vara en stor svart marknad som vi börjat rota i...

– Det jag tycker är intressant är att de som har åkermark ska få lite mer inkomst. Det kan bli en ny nisch för markägarna, det är roligt att testa och se. Tänk dig bara att en enda pyntegröntkvist kan kosta runt 20 kronor när de köps in.

Förstudien startar nu i november och beräknas pågå till mitten av januari. Därefter kommer de att bestämma sig för om det är någon mening att gå vidare.

Förstudien kommer att kosta drygt 50 000 kronor.

Mer läsning

Annons