Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmar om att upptäcka en ny fjärilsart

/
  • Jesper Lexhagen från Ås drömmer om att upptäcka en ny fjärilsart. Han och många andra barn var med i lördags när naturskyddsföreningarna i Krokom och Östersund anordnade en dag för fjärilsintresserade.
  • Efter att en fjäril håvats ska den försiktigt föras över till en glasburk för att studeras närmare.Det är inte helt lätt att undvika att fjärilen smiter eller skadas. Jesper Lexhagen tar hjälp av sin mamma Maria.
  • Leopold Stefansson, till vänster, är nyfiken på att se vad han kan få i håven. Han har också fått en fjärilsbok till hjälp för att artbestämma sin fångst.
  • Ganska snart har Christer Pålsson, till vänster, fångat en Aurorafjäril. Dess orange fält lyser som guld i solskenet. Jan Östlund, till höger, trixar lite innan han fått in fjärilen i en glasburk med lock. De är engagerade i Naturskyddsföreningen och håller i fjärilsdagen i Ås.
  • Fjärilar är en grupp insekter som minskat kraftigt. De trivs bland doftande blommor som är fyllda med nektar, olika örter gillas av fjärilar.
På bilden Jesper Lexhagen och Leopold Stefansson.
  • En Aurorafjäril. Arten finns nästan i hela landet utom längst i norr och i fjällen. Den förekommer allmänt på ängar och i gles skogsmark.

Jesper Lexhagen är en självklar deltagare när det är fjärilsjakt.

Han är en av dem som ägnade delar av lördagen åt att lära sig håva och artbestämma fjärilar.

Annons

Naturskyddsföreningarna i Krokom och Östersund söker hjälp från allmänheten att kartlägga fjärilarnas utbredning i Jämtland. Det är en del av det rikstäckande projektet Svensk dagfjärilsövervakning. Med hjälp av fjärilar går det bland annat att upptäcka förändringar i miljön.

– Det är en perfekt dag för att leta fjärilar i dag när det är solsken och värme, säger Jan Östlund, Naturskyddsföreningen Östersund.

Han och Christer Pålsson, Naturskyddsföreningen Krokom, inleder med att visa hur fjärilarna ska fångas med håv och sedan försiktigt flyttas över till en glasburk.

– Vi tittar sedan i böckerna för att se vilken sort det är och släpper sedan ut fjärilen igen, säger Jan Östlund.

Violett guldvinge är exempel på en art som börjar bli allt mer ovanlig i Jämtland.

– Den har inte längre samma förutsättningar på grund av förändringar i jordbruket, säger Christer Pålsson.

Fjärilens värdväxt, ormrot, har blivit alltmer sällsynt av den anledningen att ängarna slås så tidigt så att ormrotens blommor inte hinner slå ut. Det påverkar fjärilsarten negativt.

Det dröjer inte länge förrän Christer Pålsson har en Aurorafjäril i sin håv. Försiktigt flyttas fjärilen över till burken med hjälp av Jan Östlund.

– Och en liten växt så att den har något att sätta sig på därinne, säger Jan Östlund, och stoppar ner en blomma i burken.

Strax därefter har Jesper Lexhagen också en fjäril i håven. Med hjälp av mamma Maria flyttar de över den till burken så att den kan studeras närmare.

Snart lyckas Jesper igen. Den här gången har han en Blåvinge.

– Han är helt fascinerad av fjärilar, säger Maria Lexhagen, och berättar att intresset har fått honom att gräva i trädgården.

Jesper har anlagt en rabatt med fjärilsblommor på tomten, från en påse frö med blommor som fjärilar lockas av. Det här är andra sommaren han har den.

– Jag hörde av en kompis att han odlade fjärilsblommor och han fick fjärilar där. Förra året blommade det inte så mycket, säger Jesper.

Hans stora dröm är att upptäcka en ny fjärilsart.

Mer läsning

Annons