Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Dom är ute efter att nita dit oss”

Möjligheterna till samförstånd i vindkraftsfrågan ser kärva ut i Kaxåsbygden. En hel del tyder på att stridsyxan blir kvar ovan jord.

Annons

LT berättade i går att 70 personer som är positiva till vindkraftsutbyggnad vill ha ett avslut på motsättningarna i bygden, mellan de som är för respektive emot utbyggnad.

Ett försoningsbrev har skickats ut men om det medför bättre relationer återstår att se.

Hur ser ni på initiativet?

– Alla i byn har inte fått brevet och alla är inte tillfrågade. Framförallt inte från vår sida, säger Sune Sjöström som är ordförande i Styrelsen för livskvalité i Offerdal och en av de som företräder motståndet mot vindkraftsetableringar.

Sune vänder sig emot att ”bilagor” till brevet innehåller uppgifter som han anser inte är försonande.

Brevet ger intryck av att vara ett initiativ och första steg mot en öppning av låsta positioner. Hur uppfattar du brevet då?

– Njaa, dom är ute efter en sak, att nita dit oss. Det är inget annat. Vi ska göra en total kapitulation och sedan en offentlig avbön, säger Sune Sjöström.

Undertecknarna till brevet har ringat in motsättningar mellan bybor – för eller mot vindkraft – som främsta anledningen till att relationerna har försämrats.

Hur ser du på att de försämrade relationerna bottnar i det här?

– Näe du får leta längre bak än så. Det är en massa gamla grejer. Men vissa personer tål inte att bli motsagda, enligt Sune Sjöström.

Från personer som skrivit under brevet om försoning hävdas ungefär samma sak: att vissa personer hos er inte heller klarar av att bli motsagda.

– Jag vill fortfarande hävda att vi har samlat fakta och har underlag för vad vi påstår, säger Sune Sjöström.

Ser ni några möjligheter att gå vidare för att komma fram till bättre relationer?

– De som är för vindkraften måste först och främst acceptera det beslut som ett enigt kommunfullmäktige tagit. Sedan går det att gå vidare. Kommunens beslut landade i att det östra området här, där de flesta har mark, rödmarkerades. Men det ses som vårt fel att det blev så, fortsätter Sune Sjöström.

Ett försoningsmöte skulle det hjälpa?

– Det skulle inte hjälpa ett dugg, det skulle bara leda till pajkastning. Vi kommer att ha ett vindkraftmöte i september för föreningen där vi bjuder in folk för att prata eller fråga. Dagen innan blir det en vindkraftskonferens i Östersund, säger Sune Sjöström.

Mer läsning

Annons