Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs mer dans och drama på Kulturskolan i Krokom

Kulturskolan vill ha mer dans och drama på skolan. Dessutom vill de satsa med på stråk– och blåsundervisning

Annons

– Låt eleverna välja både sång/instrument och drama/dans från höstterminen 2009, säger Tommy Hemmingsson, som är rektor på Kulturskolan i Krokom.

I ett brev till barn- och utbildningsnämnden pekar han på det faktum att antalet elever i skolans dans- och dramaundervisning minskar.

Han tror att det beror på att eleverna i dag endast får göra ett val och då blir det sång och instrument före drama och dans.

– Grupperna i dans och drama är på de flesta av kommunens skolor väldigt små, skriver han.

– De är på grund av detta väldigt sårbara om någon elev slutar.

– Vi har under läsåret tvingats lägga ned undervisningen på vissa skolor.

Tommy Hemmingsson pekar på att dans- och dramaundervisningen lämpar sig väldigt bra för integrering i skola och barnomsorg, med stora grupper såsom klasser och barngrupper.

Han tror att dans och drama måste byggas från tidig ålder för att få fungerande grupper i högstadiet.

Det har även skett en förändring i val av instrument från blås och stråk till gitarr och keyboard. Det har i sig ställt till problem när det gäller ensemble- och orkesterverksamheten. Ett problem som samtliga musik- och kulturskolor i landet dras med.

Nu vill Hemmingsson satsa på stråk- och blåsundervisning under de första skolåren.

– Vi har dessutom ett stort antal stråkinstrument i mindre storlekar, som vi kan låna ut gratis första året för att sedan hyra ut till eleverna, säger han.

Samtidigt pekar han på att detta skulle höja motivationen för skolans pedagoger inom stråk och blås som i dagsläget tvingas undervisa i gitarr och keyboard i stället.

Mer läsning

Annons