Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras två skitiga jeans väcker stort intresse ...

/
  • ”Nu får vi byta den här miljön mot Stockholm några dagar. Det känns verkligen spännade”, säger JanÅke Jonsson och Per-Henrik Bergqvist från Jänsmässholmen, männen bakom jeanssuccén. Foto: Jan Andersson
  • JanÅke Jonsson hoppar ibland in som hjälpreda  i köket på hotell Holmen hos Therese Blomqvist. ”Jag trodde aldrig att jeansprojektet skulle bli så här stort och det ska bli kul att få se er på tv”, säger hon.
  • Så här såg JanÅkes jeans ut efter ett halvår. Nu finns de  i Japan och kopior  har redan börjat tillverkas.Foto: oscar olsson”Det känns lite pirrigt”, säger JanÅke innan avfärden till Stockholm.

De blir huvudpersoner i en dokumentärfilm och får resa till Stockholm för att medverka i tv:s nyhetsmorgon. Livet är sig inte likt för JanÅke Jonsson och Per–Henrik Bergqvist, från Jänsmässholmen. Och allt beror på två par skitiga jeans.

Annons

– Egentligen fattar vi inte själva allt ståhej runt det här jeansprojektet, säger JanÅke Jonsson. Livet för oss är inte riktigt som det tidigare var här i Jänsmässholmen.

Länstidningen har tidigare skrivit om JanÅke och Per-Henrik, som blev utvalda av jeanstillverkarna Denim Demons jeans, för att de bägge skulle använda varsitt par jeans i vardagslivet under ett halvår. I förutsättningen ingick att jeansen inte fick tvättas under tiden. Dessutom skulle de bägge dokumentera slitaget med bilder varje månad.

– Det var inte speciellt rena byxor vi tog av oss när ett halvår hade gått, säger JanÅke. Varje dag under de här sex månaderna, utom tre dagar när det var för varmt att ha jeans, har byxorna varit på. Vi har slaktat i dem, jagat älg, märkt renar och allt annat som vi sysslar med som renägare.

Största problemet med jeansens sista månader var att de inte doftade så särskilt gott.

– Det var så illa att våra kompisar reagerade och vägrade sitta med oss när vi satt och åt, skrattar de.

Anledningen till tv-programmet och filminspelningen är att de första exemplaren av byxorna är klara och de ser exakt ut som Janåkes och Per-Henriks jeans.

– Vi skickade deras slitna byxor till Japan och nu har vi fått fram de första kopiorna, säger grundaren av Denim Demons jeans, Oscar Olsson från Stockholm, som har sina rötter i länet.

Han berättar också att det mesta av kopietillverkningen görs för hand och att första serien består av 100 par av respektive JanÅkes och Per-Henriks jeans.

– Varje blodfläck, färg och oljefläck finns på kopiorna och slitningen ser exakt lika ut. Även märket efter snusdosan...

Priset i handeln kommer att bli cirka 3 500 kronor per par.

– Jag tror inte att det blir några bekymmer att sälja jeansen. Det finns många som är intresserade av deras historia, säger Oscar Olsson.

I dag, torsdag, kommer alltså de två renskötarna från Jänsmässholmen att medverka i TV 4:s nyhetsmorgon med kopiorna av jeansen.

I kväll blir det visning av både bilder och jeans på Café Opera.

Samtidigt kommer allt vad Janåke och Per-Henrik har för sig i huvudstaden att filmas, för att så småningom bli en dokumentärfilm som fotografen Henrik Perälä är ansvarig för.

Mer läsning

Annons