Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Demokratin är åsidosatt vid beslut om skolbygge"

Vad har vi kommunens nämnder till? Den frågan ställer oppositionen, socialdemokraterna och vänsterpartiet i Krokoms kommun, efter att igångsättningsbeslutet om skolan i Sånghusvallen inte fattades i samhällsbyggnadsnämnden utan endast av nämndordföranden.

Annons

Socialdemokraterna och vänsterpartiet i Krokoms kommun tycker det var fel att samhällsbyggnadsnämndens ordförande själv fattade beslut om igångsättandetillstånd av skolbygget i Sånghusvallen. Det gick direkt till beslut i kommunstyrelsen utan dragning i nämnden.
– Vi är absolut inte mot beslutet. Men det är horribelt att det fattades ett ordförandebeslut i frågan, säger Christer Toft (S).
– Då spelar nämnden ut sin roll. Utan förankring i nämnderna vad vi då dem till, säger han.
Ordförandebeslut är en möjlighet, som ges inom ramarna för kommunallagen, i ärenden som är brådskande.
– Men det har inte varit tidsbrist i detta. Vi anser att det borde ha funnits till att förankra frågan i nämnden, säger Christer Toft.
En månad extra hade gått åt för att nämnden skulle hinna gå igenom ärendet innan det gått vidare till kommunstyrelsen.
– Vi är försiktiga med ordförandebeslut. I det här fallet gjorde jag bedömningen att det inte var politiskt kontroversiellt och jag gjorde bedömningen att det var brådskande, säger Nils Johnsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
– I en byggprocess kan en månad göra mycket. Vi vill ju kunna erbjuda familjer som flyttar till Sånghusvallen en skola också, säger han.

Kommunstyrelsen ställde sig 7 oktober positiva till förslaget om ingångsättningstillståndet för nyproduktion av skolan i Sånghusvallen. En investering på 30 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons