Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill inte se Ansätten som en vindkraftspark

/
  • Hans Tingman och Rut Magnusson berättar att det hittills varit 40 000 besökare på fjället som kommit hit för den unika floran i området.
  • ”Varför kan man inte lägga vindkraftverken i närheten av högspänningsledningen”? undrar Hans Tingman.
  • ”Det måste finnas bättre områden att placera en vindkraftspark än här vid Ansätten”, säger Rut Magnusson från Bakvattnet.Varje år kommer turister och blomsterälskare från Sverige och utlandet för att studera den unika floran på fjället.Foto: Jan Andersson

Ska fjällområdet kring Ansätten i Hotagen även fortsättningsvis vara ett turistområde med sällsynta orkidéer och fina vandringsleder? Eller ska det förvandlas till ett industriområde med 34 vindkraftverk och kraftledningar? Den frågan ställer sig nu ett antal ortsbor i Bakvattnet och Åkersjön, som är rädda för att planerna på en vindkraftspark i området ska bli verklighet.

Annons

För att få ett svar på frågan om vad Krokoms kommun har för framtidsplaner för fjällområdet, har Ansättens blomsterguider författat en skrivelse till kommunen, där gruppen bland annat skriver att .

– Vi vill inte betraktas som bakåtsträvare som är emot all utveckling, men när det gäller vindkraftsparken så måste det finnas områden som är mer lämpliga än just ett känsligt turistområde, säger en av guiderna, Rut Magnusson, från Bakvattnet.

Hon är mest rädd för att vindsnurrorna ska innebära att de turister, särskilt de som kommer från utlandet, kommer att välja mer oförstörda fjällområden.

– Vi har redan fått indikationer om det, säger hon.

Många botanister från Sverige och övriga världen kommer varje år till Ansätten för att studera den rika flora av orkidéer som finns i området och Rut Magnusson har räknat ut att det hittills har det varit cirka 40 000 besökare som kommit till fjället för att vandra och titta på blommor.

Blomsterfjället Ansätten består av ett 80 kvadratkilometer stort område och hittills har man hittat 383 blomsterarter och av dem är 14 olika orkidéer.

Här finns bland annat brunkullan som växer på 900 meters höjd och det är den högsta kända växtplatsen för brunkulla i landet.

– Varje år hittar vi också någon ny blomsterart som vi inte vetat om tidigare och därför har området blivit rikskänt.

Hans Tingman, som också är guide, undrar varför man måste lägga vindkraftverken så långt från högspänningsledningen som ska ansluta verken.

– Det är cirka 15 kilometer mellan snurrorna och ledningen och experter har räknat ut att det kommer att vara ett elbortfall motsvarade ett vindkraftverk bara för att transportera strömmen.

Både Magnusson och Tingman tror också att projektet kommer att skapa motsättningar i de berörda byarna, eftersom många markägare kommer att få en rejäl ersättning från vindkraftbolaget.

Det är Nordan Vind vindkraft AB i Älandsbro utanför Härnösand som planerar att bygga vindkraftsparken. Vd:n för bolaget, Hans-Erik Flodin, säger att det här projektet har hunnit mycket långt.

– Vi har förhandlat flera gånger med kommunen, samerna och övriga berörda och nu vänta vi bara på besked från kommunen. Går allt i lås ska vi ha verken på plats inom två år.

– Vi jobbar med 72 projekt runt landet och jag måste säga att det här är ett av de bästa. Visserligen förstår jag miljö- och blomstervännerna och jag håller med om att de får en del av sin verksamhet förstörd, men då måste man jämföra med vad vindkraften tillför i stället.

Flodin berättar att kommunen kommer att få 10 000 kronor per verk och år som ska fördelas till olika projekt i bygden.

– Det kan exempelvis vara en renovering av någon fäbodvall i området eller andra projekt.

Han säger också att för vart sjunde verk kommer det att finnas en heltidsanställd som ska sköta driften.

På frågan om varför inte verken ligger närmare huvudledningen svarar Flodin att snurrorna måste stå på en höjd och det finns ingen lämpligare plats än just där parken är planerad.

Mer läsning

Annons