Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ställer upp med riskkapital för gröna näringar

/
  • Per Åsling, Milko, är ordförande och Susanne Olofsson, sjätte AP-fonden, vice ordförande i interimsstyrelsen i det nybildade riskkapitalbolaget Ekonord. Närmast kameran syns Per Behm, chefsjurist Ica. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

I går skrevs det historia i Trångsviken. Mitt under brinnande finanskris bildades nämligen landets första privata riskkapitalbolag med fokus på de gröna näringarna.

Annons
I potten ligger 140 miljoner satsade av LRF, Eon, sjätte AP-fonden, Sveaskog, Milko, Ica och Länsförsäkringar.
Mest har Länsförsäkringar satsat med 40 miljoner.
I går var det presskonferens i Trångsviken där bolaget ska ha sitt säte. Eftersom riksdagsledamoten Per Åsling är "pappa" till hela idén blev han också vald till ordförande i interimsstyrelsen.
Vice ordförande blev Susanne Olofsson, investment manager för sjätte AP-fonden och enda kvinnan.
- Det viktigaste för oss är avkastningskravet, säger hon. Det handlar inte om bidrag eller stöd utan vi ser starkt kommersiellt på detta.
Runt bordet sitter även Karl-Gunnar Burman, vd LRF, Håkan Buskhe, vd Eon, Sven-Erik Gustavsson, Sveaskog, Per Behm, chefsjurist Ica och Lars Karbin, ordförande Länsförsäkringar Norrbotten, samt Leif Johansson, vd Länsförsäkringar Västernorrland.
- Vi har i dag bildat ett riskkapitalbolag som ska investera i gröna näringar i Norrland, säger Per Åsling och presenterar idéerna för Ekonord som det nya bolaget kommer att heta.
Det kan handla om förnybar energi- och miljöteknik, livsmedelsproduktion och/eller jord- och skogsbruk.
Det syns att Per Åsling är både stolt och glad över att ha kunnat samla dessa tunga aktörer från vitt skilda verksamheter och branscher till att bli en unik aktör på finansmarknaden.
- Bolaget kommer att ha en stor utvecklingspotential, men arbetet började när det var högkonjunktur. Det är än mer angeläget att behålla riskvilligt kapital i skogslänen.
Nu börjar arbetet med att söka en vd till bolaget samt att hitta intressanta investeringsobjekt på kommersiella grunder.
Karl-Gunnar Burman kan inte nog understryka att denna satsning ger framtidstro i finanskrisen.
- Det finns många lovande företag men det finns behov av riskkapital också, slår Håkan Buskhe fast.
Runt bordet sitter sju tungviktare med egna nätverk och en stor kompetens som säkerligen kan stärka styrelsearbetet inom den gröna näringen i Norrland.
- Vi tror att detta kan ge utökad flexibilitet för Sveriges kunder, säger Icas Per Behm.
Susanne Olofsson tror att Ekonord säkerligen inte kommer att vara de enda investerarna i detta bolag.
- Det finns stora potentialer, säger hon.
- Jag har hela livet arbetat med företagsutveckling, säger Per Åsling. Det är med den erfarenheten vi har dragit i Jämtland som vi nu utvecklar den gröna näringen som hämmas av brist på riskkapital.
Klart är att Per Åsling i och med ordförandeskapet i Ekonord kommer att kliva av några bolagsstyrelser under året.

Mer läsning

Annons