Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De pluggade ihop på 50-talet

/
  • Bengt Håkansson från Gällö besökte i går sin gamla skola där han pluggade för 50 år sedan. Foto: Håkan Luthman

Länets förmodligen äldsta skolförening hade 124-årsmöte i går kväll. Hela 111 personer hade anmält sig till Opeförbundets årliga träff på lantbruksskolan Ås.

Annons

Föreningen har anor som går tillbaka ända till 1886 men lantbruksskolan startade redan 1862. På den tiden var skolan belägen i Ope, därav föreningens namn. Sedan 1919 har skolan legat i Ås och det är också där som den anrika föreningen håller sina årliga möten.

Alla som någonsin gått på lantbruksskolan blir automatiskt medlemmar i Opeförbundet och till det årliga mötet bjuds alla jubilarer in. Bengt Håkansson från Gällö var en av gårdagens deltagare och gick ut sin lantmannautbildning för 50 år sedan.

– Jag gick skogslinjen här 58–59. Man tänkte sig ju ett arbete inom jord- och skog. Sedan vart man ju bonde, säger han.

Bengt Håkansson blev sitt yrke trogen hela livet och slutade med lantbruket för bara några år sedan.

I dag har han alltså kommit som 50-årig jubilar till förbundsmötet och ser fram emot att träffa alla gamla kompisar.

– Jag trivdes bra här på skolan. Det ska bli kul att träffa de som man inte sett sedan dess, säger han men tror att det har gått för lång tid för att han ska kunna känna igen någon av sina gamla klasskompisar bara på utseendet.

Lennart Svangård är lärare på Torsta i dag och höll i en del trådar inför mötet.

Han berättar att alla jämna tioårsjubilarer bjudits in till mötet men också femårsfirare som gått ut de senaste 20 åren. En 70-års jubilar hade också föranmäl att han skulle dyka upp men kunde tyvärr inte närvara.

På föreningens årsmöte tas olika frågor upp som rör dess verksamhet. Opeförbundet förfogar till exempel över två stipendiefonder som delas ut årligen.

Under mötet serverades också en supé och tillställningen väntades pågå ända in till sena natten.

Mer läsning

Annons