Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De klarade kondomkörkortet

/
  • Lina Törnqvist, till höger, klarar kondomkörkortsprovet. Det gör också hennes kompisar Teresia Armyr och Amanda Liliemark.
  • Catharina Gützkow visar kondomer, p-stavar och p-piller. Hon berättar också att pessar, ett gammalt preventivmedel för kvinnor, har blivit allt mer populärt igen.
  • ”Var noga med att kolla så att kondomen rullar utåt annars kan det bli svårt”, säger Catharina Gützkow, barnmorska. Med på bilden också Maria Kingstad, skolsköterska.
  • När personalen på Ungdomsmottagningen är ute och träffar ungdomar får de mycket positiv respons berättar Sara Grönlund, socionom. ”Många ungdomar tycker det är viktigt att få prata om sex och kärlek, och tycker ofta att de får prata för lite om det”.

Frågesport om sex, möjlighet att ta kondomkörkort och samtal om sex och kärlek. Det stod på schemat när personal från ungdomsmottagningen hälsade på gymnasieeleverna på Wången.

Annons

Harriet Hansson och Catharina Gützkow, barnmorskor, har dukat upp ett bord med preventivmedel, böcker och snoppar i frigolit.

– Passa på och ta ett kondomkörkort, jag kan visa hur ni gör först, säger Catharina Gützkow.

Amanda Liliemark, Teresia Armyr och Lina Törnqvist hakar på.

– Kondompaketet har ett litet jack. Håll koll på det så är den lätt att öppna och ni behöver inte titta så noga, säger Catharina Gützkow.

Sedan visar hon hur kondomen ska träs på frigolitsnoppen.

När flickorna klarat testet får de kortet som visar att de kan trä på en kondom.

I en vas står kondomer i olika varianter som blåsts upp lite grann och sitter fast på en pinne.

– Kom fram och känn på dem, säger Catharina Gützkow.

Hon visar till exempel att det finns alternativ som är gjorda av plast, för dem som inte tål latex.

Ungdomsmottagningen drivs av landstinget och har sin bas i Östersund, ungdomar från hela länet är välkomna dit. Det är bara i Sveg som det finns en filial.

Personalen på Ungdomsmottagningen försöker också arbeta ute i länet. Dagen i Wången är ett exempel på det. Ungdomsmottagningen har ett upplägg som handlar om träffar och aktiviteter under tre tillfällen, som de kan erbjuda skolor, i årskurs två och tre på gymnasiet, i länet.

– Första träffen bjuder vi in elever till Ungdomsmottagningen i Östersund, andra träffen är en sådan här dag som vi har på Wången i dag, den tredje träffen är också en slags temadag, säger Sara Grönlund, socionom.

Mingel med frågesport och andra tävlingar, boktips och visning av kondomer är en del av dagen på Wången. Eleverna är också uppdelade i grupper där de sitter och pratar om sexualitet, kärlek och ömsesidighet.

– Det är absolut inte information utan det är diskussioner och ungdomarna får möjlighet att ställa frågor till oss, säger Sara Grönlund. De vanligaste frågorna rör preventivmedel och könsjukdomar berättar hon.

– Men också mycket om kroppen, när vet man när man vill ha sex och fyllesex om vad som kan hända då, säger Sara Grönlund.

Ungdomsmottagningen har ungefär 5000 besök per år.

Mer läsning

Annons