Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De äldre har inte behandlats fel"

Förenade cares utredningar om misstänkt vanvård på äldreboendet Solbacka kommer inte fram till att de boende har blivit behandlade på ett felaktigt sätt.

Annons

I januari berättade Länstidningen om två misstänkta fall av vanvård på äldreboendet Solbacka i Föllinge. De ansvariga för äldreboendet, som drivs av Förenade care AB, kunde då inte svara på varför två äldre personer hade fått sitta och ligga i sin egen avföring. Förenade care hänvisade den gången till en utredning som LT nu har tagit del av.

I fallet med den äldre mannen så nämns ingenting i Förenade cares utredning som talar för att han har blivit felaktigt behandlad. Utredningen konstaterar däremot att mannen fick besöka toaletten flera gånger under dagen innan hans anhöriga kom till boendet. Utredningen fastslår också att mannen flera timmar den aktuella dagen satt i matsalen och talade med personal och andra boende.

Förenade cares vice vd, Siv Nordqvist, beklagar det som har hänt eftersom "den mediala uppmärksamheten skapat sådan oro och sorg för både boende, personal, ledning och närstående".

I fallet med den äldre kvinnan, som en anhörig hittade liggande i kiss och avföring, så lämnade Förenade care aldrig in någon avvikelserapport till kommunen. Däremot dokumenterade verksamhetschefen händelsen. Siv Nordqvist beklagar det som har inträffat men drar inte heller här några slutsatser om den äldre kvinnan har behandlats felaktigt eller om Förenade care skulle ha rapporterat händelsen vidare. I hennes utredning står bland annat att avdelningen där kvinnan bodde hade ordinarie bemanning vid tillfället och att personalen hade tittat till kvinnan strax innan den anhöriga kom dit.

Efter att de båda händelserna uppmärksammades i LT så har Förenade care haft möten med de anhöriga. Siv Nordqvist hoppas att de åtgärder som Förenade care har vidtagit ska leda till att liknande situationer inte inträffar framöver.

Mer läsning

Annons