Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockrapporten får en ny chans – Socialstyrelsen inleder granskning

/

Socialstyrelsen har inlett en granskning av äldreomsorgen i Krokoms kommun. Anledningen är att Tina Stafrén har gått vidare med sin larmrapport.

Annons

Förra året berättade LT om Tina Stafrén som på egen hand genomförde en enkätundersökning bland personalen inom äldreomsorgen i Krokom. De svar hon fick visade på flera stora brister i vården av de äldre. Tina Stafrén valde därför att lämna sin undersökning vidare till länsstyrelsen. Fram till sista december 2009 låg det i myndighetens uppdrag att kontrollera äldreomsorgen i länets kommuner och se till att den sköttes enligt de lagar och bestämmelser som finns.

Men efter att rapporten hamnade hos länsstyrelsen blev det helt tyst. När LT, mer än ett och ett halvt år senare, började gräva i historien visade det sig att de ansvariga på länsstyrelsen hade kastat bort undersökningen. Deras försvar var att de inte hade uppfattat den som ett klagomål.

I dag är det Socialstyrelsen som har ansvaret att kontrollera kommunernas äldreomsorg. Tina Stafrén har därför vänt sig till den nya kontrollmyndigheten i ett nytt försök att få till en granskning av äldreomsorgen i Krokom. Och hon har lyckats. Till skillnad från länsstyrelsen så har Socialstyrelsen valt att ta upp Tina Stafréns klagomål. Myndigheten har i ett brev till Krokoms kommun krävt svar på ett antal frågor.

Socialstyrelsen vill bland annat veta hur kommunen säkerställer att de som bor inom äldreomsorgen har en aktiv och meningsfull vardag i gemenskap med andra.

Krokoms kommun har lämnat ett svar till Socialstyrelsen och de ansvariga politikerna anser att lagen följs. De äldre inom kommunens omsorg har en aktiv och meningsfull vardag, bland annat genom att ett flertal aktiviteter erbjuds på de olika boendena.

Socialstyrelsen har också ställt frågor om hur många personer som bor på de olika boendena och hur stor bemanningen är på varje boende. Socialstyrelsen vill också veta vilka rutiner som finns när fel och brister upptäcks inom äldreomsorgen i Krokom.

Mer läsning

Annons