Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Caroline flög till Indien - hämtade skottskadade turister

/
  • Planet, en Boing 737/800, har sex intensivvårdsplatser och sex platser för              mindre skadade. All tänkbar utrustning finns med. Bilden är från en övning. Foto: Anders Lundblad
  • Caroline Starlander är narkosöverläkare på Östersunds sjukhus. I fredags fick hon flyga ner till Bombay som chef för den grupp som ska hjälpa till vid stora katastrofer. Foto: Jan Andersson
  • Foto: Jan Andersson

- På sex timmar ska ett vanligt trafikflygplan kunna byggas om till ett ambulerande sjukhus. I helgen använde vi det för första gången. Det säger Caroline Starlander, narkosöverläkare vid Östersunds sjukhus.

Annons
I fredags eftermiddag surrade det i sökaren, tillhörande narkosöverläkaren vid Östersunds sjukhus, Caroline Starlander. Det var från universitetssjukhuset i Umeå, där man undrade om Caroline kunde följa med som chef för den sjukvårdsgrupp som tidigt på lördag morgon skulle flyga till Bombay i Indien.
- Visserligen var det kort varsel men det får man vara beredd på när det handlar om utryckningar av den här typen, säger hon.
Caroline är med i en grupp med beteckningen SNAM som ska på kort tid kunna flyga till olika destinationer i världen där det behövs sjukvårdshjälp. Nu var det på grund av terroristdådet i Indien som EU begärde att gruppen skulle flyga dit för att ta hand om sårade från olika EU-länder.
Bakom projektet står Socialstyrelsen, Luftfartsverket, landstinget i Västerbotten och SAS.
- Vi har övat många gånger på att en situation som det här skulle kunna hända. Senast förra veckan var vi i Kiruna på övning, men gruppen har aldrig jobbat i ett skarpt läge tidigare, säger Caroline Starlander.
Gruppen, som består av nio läkare, elva sjuksköterskor och en medicintekniker från nio olika sjukhus i landet, har ett ombyggt passagerarflygplan till sitt förfogande.
- Det tar sex timmar att bygga om ett vanligt trafikflygplan till ett sjukhus med sex intensivvårdsplatser och sex platser för mindre skadade, berättar Caroline.
- Planet har fullständig utrustning som respiratorer och allt annat som vi behöver på fältet.
Gruppen sammanstrålade på Arlanda på sent i fredags natt och efter diverse krångel kom så planet iväg klockan nio på lördagsmorgonen från Arlanda med destination Bombay.
Väl där nere skulle gruppen ta hand om sårade européer, men det visade sig att det sjukhus där det fanns sex svårt skadade engelsmän vägrade att släppa sina patienter på grund av byråkratiskt krångel.
- På ett annat sjukhus fanns sårade från både England och Spanien och dem fick vi med oss utan krångel. En av dessa patienter hade suttit på ett kafé med sin kamrat, när de blev beskjutna. Hans kompis dog direkt och själv fick han allvarliga skador. Även de andra patienterna hade skottskador, berättar Caroline.
När de omhändertagna patienterna fått intensivvård på planet gjordes en mellanlandning i London på hemvägen där de skadade lämnades till vård på något av Londons sjukhus.
- Jag är enormt stolt över att projektet med det ambulerande sjukhusplanet fungerade i skarpt läge och att vi som jobbade i gruppen fungerade så bra tillsammans, säger Caroline Starlander. Nu vet jag att alla övningar och utbildningar jag deltagit i genom det här projektet har burit frukt.

Mer läsning

Annons