Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bygg nya skolan i Ås vid Jämtkrafthallen"

/
  • De båda föräldrarna Henrik Munck af Rosenschöld och Lennart Bäck anser att Krokoms kommun borde bygga en ny skola i stället för två och att den nya skolan ska placeras intill Jämtkrafthallen. Foto: Håkan Luthman

Ett stort antal föräldrar i Ås gillar inte kommunens planer på att bygga två nya skolor. I stället dammar de av en tidigare idé där de föreslår en ny skola vid Jämtkrafthallen.

Annons
Krokoms kommun jobbar just nu med att förverkliga planerna på att bygga två nya skolor i Ås. En stor skola i centrala Ås med plats för 450 elever och en mindre skola i Sånghusvallen med plats för cirka 150 elever.
Men många föräldrar i Ås är kritiska till planerna och tycker att det finns bättre lösningar.
Två av dem, Henrik Munck af Rosenschöld och Lennart Bäck, anser att kommunen endast borde bygga en ny skola med plats för cirka 350 elever. Den nya skolan skulle byggas intill Jämtkrafthallen och vara anpassad för elever i åldrarna från förskoleklass upp till femte klass. Eleverna från sjätte klass och uppåt skulle gå kvar i den nuvarande skolan.
Ett viktigt argument som de för fram för att bygga den nya skolan bredvid Jämtkrafthallen är att de yngre barnen skulle slippa att korsa en trafikerad väg när de ska ha idrott.
– Vi har inte sett till några tankar eller någon utredning om hur kommunen tänker lösa trafiksituationen. Trafikmiljön kan vara kaotisk intill skolan särskilt på morgonen när det kommer bussar och lämnar elever, säger Henrik Munck af Rosenschöld som sitter i föräldrasamrådet i Ås.
Lennart Bäck är engagerad i Ås IF och även involverad i ett skolhälsoprojekt i kommunen. Han tror att en ny skola intill Jämtkrafthallen skulle gynna elevernas hälsa betydligt mer än om skolan byggdes på andra sidan byvägen.
– Vi vet att det i dag blir mycket ställtid när de små barnen ska ta sig till och från hallen. För barnen i förskolan tar det till exempel 40 minuter tur och retur.
Ytterligare ett argument för att bygga skolan intill Jämtkrafthallen är enligt Lennart Bäck de synergieffekter som skulle uppstå.
– Jag är övertygad om att det skulle finnas en stor ekonomisk potential om skolan byggdes just här.
Både han och Henrik Munck af Rosenschöld menar att Jämtkrafthallen skulle kunna bli ett slags Ås centrum som i dag inte finns. De tänker sig till exempel en stor bespisning där alla skolbarn i Ås kunde äta men också att hallen kunde byggas ut och att ett flertal näringsidkare säkert skulle vara intresserade av att bedriva verksamhet där.
I går hade Krokoms kommun kallat till ett möte för att diskutera skolfrågan med föräldrarna i Ås.

Mer läsning

Annons