Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna i Kluk tar upp kampen för sitt bibliotek

/
  • Sedan 1907 har man kunnat låna böcker på biblioteket i Kluk. Nu vill Krokoms kommunpolitiker lägga ned det för att spara pengar.Foto: Jan Luthman
  • ”Ni skulle bara våga röra vårt bibliotek”, säger Helge Johansson, 86 år från Kluk. Han lånar böcker där varje måndag, mest historiska berättelser och jaktlitteratur. Foto: Jan Andersson

Biblioteket i Kluk har öppet nio timmar i veckan. På ett helt år sker ungefär 6 000 utlåningar. Men Krokoms kommun måste spara pengar och därför vill barn- och utbildningsnämnden att biblioteket ska stängas.

Annons

Monica Sahlin-Lundqvist har arbetat på biblioteket sedan 1982. Hon har en 25-procents tjänst i Kluk och resterande 75 procent av sin arbetstid arbetar hon på biblioteket i Nälden. Biblioteket i Kluk är öppet tre timmar en kväll i veckan samt sex timmar en vardag i veckan.

– När jag är här lånar jag ut böcker på löpande band, jag hinner inget annat eftersom att det är öppet så kort tid. Det är jättekul att biblioteket är så välbesökt, säger Mona Sahlin-Lundqvist.

När barn- och utbildningsnämndens beslut om stängning var fattat möttes hon av många besvikna biblioteksbesökare.

– Många blev väldigt upprörda. Biblioteket här på Kluksgården är mer än ett bibliotek. Det är en mötesplats, säger Monica Sahlin- Lundqvist.

I samband med förslaget om nedläggningen skrev över 100 personer på en proteslista bara under den första veckan av namninsamlande.

Förutom att låna böcker och cd-skivor är den publika datorn som finns i biblioteket flitigt använd. Där finns möjligheten att läsa protokoll och andra kommunala angelägenheter och det ses som en viktig tillgång för låntagarna, berättar hon.

Varje år, sedan 1982, har byalaget och andra föreningar haft servering och olika aktiviteter för barn i anslutning till bibliotekets öppettid på måndagskvällarna, under höstterminerna.

– Det var så jag började, jag hade sagostund för barnen. De har nu vuxit upp och kommer till biblioteket med sina barn, säger Monica Sahlin-Lundkvist.

Under några månader i våras var biblioteket helt eller delvis stängt på grund av byte av bibliotekssystem. 6 000 böcker har lagts in i systemet manuellt.

Biblioteket i Kluk har funnits sedan 1907, i samma lokal. Biblioteket har samma moderna standard som övriga filialer och eftersom det funnits så länge finns många äldre böcker och skrifter bevarade i en del av lokalen.

– Det är en kulturskatt. Det är en del forskningsintresserade som kommer hit och de som är intresserade av samhällets utveckling, säger hon.

I kväll har Västbygdens byalag bjudit in förtroendevalda kommunpolitiker och berörda tjänstemän till stormöte på Kluksgården. En punkt på dagordningen är nedläggningen av biblioteket. Den planerade försäljningen av kommunala bostäder och förslaget om att lägga ned Västbygdens skola är också frågor som ska ta tas upp.

Boende som hyr av Krokomsbostäder, bibliotekslåntagare, föräldrar och barn från Västbygdens skola samt andra som har ett intresse för dessa frågor kommer att vara på plats.

Mer läsning

Annons