Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor pressade politiker skjuta upp nedläggningar

/
  • Anders Fahlén, till höger, pressade alliansens politiker att återremittera frågan om skolnedläggning och så blev det. Här pratar han med Jörgen Blom (V) i mitten under en paus i fullmäktigemötet i Trångsviken.   Foto: Lennart ÖhdFlytten av skolorna i Västbygden och Ytterån handlar om åtta respektive fem kilometer till Hov i Alsen och Nälden.
  • Så här vill den politiska alliansen i Krokom att skolbeslutet ska bli. (Klicka på bilden för att få den större.) Karta: Kjell Nilsson-Mäki

Det blir ett extra fullmäktigesammanträde i Krokom för att besluta om de nedläggningshotade skolorna i Ytterån och Västbygden.

Annons

När det drog ihop sig till beslut om barn- och utbildningsnämndens budget vid fullmäktigemötet i Trångsviken går begärde den borgerliga majoriteten ajournering.

När fullmäktigemötet återupptogs strax före klockan 17.30 beslutade man att hela detaljbudgeten, där barn- och utbildningsnämnden ingår, skulle återremitteras.

Dessförinnan hade Jörgen Blom (V) begärt återremiss. Han hänvisade till de uppgifter som framkommit under tisdagens debatt. Utifrån det tyckte han det var ytterst tveksamt att ta ett beslut som skulle medföra nedläggning av två byskolor.

Till bilden hör också att alliansen med knapp marginal lyckades få igenom förslaget till ny rambudget för kommunen nästa år. Två ledamöter från C respektive KD lade ner sina röster och det stod och vägde inför skolomröstningen.

Skoldebatten dominerade fullmäktigemötet. Den drog igång redan under allmänhetens frågestund och drog rejält över tiden.

Engagerade bybor intog talarstolen och pressade politikerna på klargöranden med hänvisning till bristande beslutsunderlag.

– Det är mycket obesvarade frågor sent i den här processen, sa Anders Fahlén som är engagerad i kampen för att rädda skolan i Ytterån.

Han hävdade bland annat på att skolan i Nälden på sikt inte räcker till, när elever från Ytterån ska gå där, men kommunen har inte värderat kostnaden för hur det ska lösas. Anders Fahlén ifrågasatte mycket i förslaget som tjänstemännen tagit fram och anser att kvalité vägs mot beslutet att lägga ner skolorna.

– Underlaget innehåller faktafel och felaktiga antaganden. Ärendet bör återremitteras, konstaterade Anders Fahlén.

Lisa Sahlin (M) bemötte inlägget med att det är lärartätheten som står för kvalitén, inte liten skola mot större skola. Och några lärare ska inte tas bort med alliansen förslag.

– Det är inga vetenskapliga utredningar vår förvaltning sysslar med, sa kommunalrådet Maria Söderberg (C) som framhöll att kommunens ekonomi och minskade skatteintäkter spelar en stor roll i beslutet för att hitta en hållbar väg.

Rolf Lilja (S) lanserade tillsammans med (V) ett motförslag som innebär att båda skolorna finns kvar. Tricket är att använda de extra 10, 8 miljoner staten utdelat till Krokoms kommun nästa år i stället för att ”smeta ut” pengar över flera år.

Liljas upplägg bygger på bedömningen att ekonomin är på väg att förbättras och att regeringen får utrymme att skjuta till mer pengar till kommunerna framöver.

– Man kan inte hantera kommunal ekonomi genom att hoppas på mera pengar från regeringen, invände Owen Laws (MP).

– Vi inser till skillnad från S och V att det inte går att behålla allting. Det kan man göra i opposition.

Repliken från Rolf Lilja blev:

– Ni är lite dödgrävare här. Se till att andas morgonluft.

Mer läsning

Annons