Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor nära målet – kan få ny väg efter 15 års kamp

Efter 15 års kamp för en bättre väg mellan Västbacken och Åflo, som ligger i trakterna av Kaxås, så är projekteringen av väg 671 i stort sett klar.

Annons

– Det råder väldigt stor samstämmighet om att få igång det här bygget och jag har inte hört någon som satt sig på tvären, säger Kurt Folkesson som är ordförande i Västbygdens byalag.

Byalaget förbereder på olika sätt vägfrågan och målet är att vägen ska vara belagd och klar nästa sommar. Kaxås byalag är också engagerade.

Möjligheten att komma igång snabbare underlättas om berörda markägare ger samtycke till så kallad frivillig markupplåtelse.

Och det finns egentligen inga nya dragningar som kan vålla strid.

– Den förbättrade vägen följer i stort sett befintlig vägsträckning, säger Kurt Folkesson.

Väg 671 har åtgärdats mellan Bleckåsen och Västbacken. Men den fortsatta vägsträckningen mot Kaxås, till Åflo, genomfördes inte trots att en arbetsplan fastställdes redan 1994.

Förra hösten gjordes nya markundersökningar och det mesta i samband med projekteringen uppges vara klart.

I går träffades representanter för Krokoms kommun, två byalag, länsstyrelsen och riksdagsman Per Åsling för att knuffa vägprojektet närmare målet. Däremot dök inte Vägverkets representant från Härnösand upp på mötet.

Det framkom att en byggstart under hösten är inom räckhåll. Enligt uppgift är det också mycket sannolikt att regeringen kommer med ett nytt krispaket där vägsatsningar ingår, vilket kan snabba på beslutet att starta vägbygget redan till hösten.

Mer läsning

Annons