Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor får prova ny delikatess

I kväll, fredag, blir det stor rakfiskpremiär i Landön med omnejd. Då ska Svensk Fjällröding bjuda alla ortsbor på av den rakfisk som har producerats under hösten i Landöns gamla affärslokal.

Annons
- Alla som vill är välkomna till Långas servering för provsmakning, säger platschefen på Landöns fiskodling, Oddmund Gröttan.
Det var i slutet av augusti som LT avslöjade att Hushållningssällskapet i Härnösand, som i sin tur äger Landöns fiskodling, har i all tysthet börjat med att producera rakfisk i Landön.
Rakfisken är relativt okänd i Sverige men mycket populär i vårt grannland och för att även svenskarna ska få upp ögonen för delikatessen har man börjat med tillverkningen.
- Det är 500 kilo rakfisk som nu börjar bli färdigjästa och ska börja säljas till restauranger och affärer. Som råvara har man använt röding från fiskodlingen, som fått jäsa i tunnor.
Projektet har gått mycket bra hittills, säger Oddmund Gröttan. Det är ett hantverk att få fisken så perfekt som möjligt och vi har haft experthjälp från Norge.
Många jämför rakfisk med surströmming efter som smaken kan kännas lika.
- Själv tycker jag inte att jämförelsen stämmer säger Oddmund. Rakfisken är en egen produkt med sin egen smak.
Största skillnaden är nog att rakfisken inte doftar som surströmmingen. Men den ska ätas med samma tillbehör.
- Nubben är mycket viktig, skrattar Oddmund.
Nästa år kommer produktionen av rakfisk i gång i full skala.
- Då ska vi producera tio ton fisk här i Landön, säger Oddmund Gröttan. Eftersom tillverkningen kräver mycket jobb så kommer vi nyanställa ett par personer som ska jobba med tillverkningen.
Men först ska alla som är nyfikna på hur rakfisk smakar få chansen i kväll och Oddmund räknar med att det blir fullt i Långans servering.

Mer läsning

Annons