Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byalaget i Häggsjövik byggde sin egen landsvägsbro

/

I den lilla byn Häggsjövik i Hotagen har byalagets medlemmar en unik gemenskap. Det började med slyröjning och nu har man även byggt en egen landsvägsbro.

Annons
Nästan alla byar i länet har ett byalag som verkar för bygdens bästa. Utan dem skulle många av småorterna i länet dö sotdöden.
De flesta byalagen har ordnat sammankomster och andra fester för byns gemenskap, men byalaget i Häggsjövik i Hotagen har gått ett steg längre.
- Det hela började för cirka fem år sedan när vi uppmärksammade att hela byn höll på att växa igen av sly, berättar Christer Hellgren, som har sitt föräldrahem i byn och själv försöker vara i Häggsjövik så ofta han kan.
- Vi började ringa runt till alla boende och fritidshusägare för att få ihop ett gäng som kunde gå ut en helg med röj- och motorsågar för att få fram vår utsikt igen. Den hade faktiskt försvunnit i slyskogen.
Christer berättar att byalaget fixade fika till 25 personer och då tyckte man att det kanske var i mesta laget.
- Det kom 55 personer med olika röjningsredskap, inte illa för en by där det bor ett 40-tal bofasta.
Den helgen, när det levererades 250 ton grot från slyröjningen till Jämtkrafts fjärrvärme, blev startskottet för den unika sammanhållningen i Häggsjövik.
Stärkt av framgången med röjningen började byalaget fundera på om det var något mer projekt som man kan börja jobba med.
Då väcktes förslaget att man kanske skulle försöka bygga en ny bro över Bakvattenån som rinner genom byn. Den gamla bron var i mycket dåligt skick och eftersom vägen ägs och förvaltas av bylaget så kunde man inte förvänta sig att Vägverket skulle fixa en ny bro. Sven Danielsson från Frösön, som har sitt fritidshus i Häggsjövik, tog på sig att leta begagnade balkar och annat som kan vara lämpligt till ett brobygge. När delarna var på plats var hela byn engagerad i själva bygget.
Allt som allt gick delarna loss på 18 000 kronor och nu har vi en bro som är 18 meter lång och sex meter bred, säger Sven. På en del av bron har vi gjort en körbana för skotrar, eftersom det är en livlig skotertrafik genom byn upp till Bakvattnet. Byborna tror att om Vägverket skulle ha byggt bron skulle den ha kostat flera miljoner.
Byalaget ordnar också sju fester om året för sina medlemmar.
- Det är bland annat jaktfesten, surströmmingen, nyårsfesten och festen efter den årliga pimpeltävlingen. Till nyårsfesten tar alla med sig den överblivna julmaten hemifrån och snacka om att det blir ett gigantiskt julbord, säger Sven Danielsson.
På frågan om vad som är nästa projekt för byalaget svarar medlemmarna att nästa år ska det byggas bryggor för alla som vill fiska i Häggsjön.
- Vi har en jättefin sjö här, men inte en enda brygga, det tänker vi ändra på.
Det enda svarta moln som hänger över bygden är avsaknaden av bredband.
- Vi vet om flera barnfamiljer som skulle flytta hit bara vi haft bredband i byn, men som det ser ut nu så verkar det ligga långt fram i tiden.

Mer läsning

Annons