Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

By splittrad i synen på vindkraft

/
  • Bert-Ola och Karin Bångman ifrågasatte tillsammans med Lennart Jönsson hur informationen kring den tilltänkta vindkraftsparken har skötts. ”Att placera vindsnurror på Hällberget är oerhört provokativt”. Foto: Ulrika Andersson
  • Bert-Ola och Karin Bångman ifrågasatte tillsammans med Lennart Jönsson är väldigt kritiska till hur informationen kring den tilltänkta vindkraftsparken har skötts. ”Att placera vindsnurror på Hällberget är oerhört provokativt”. Foto: Ulrika Andersson
  • Det var många Kaxåsbor som hade letat sig till bygdegården i lördagsförmiddag. De flesta var markägare som också skrivit på ett avtal med vindkraftbolaget.
  • Svenska vindbolagets vd Hans-Christian Schulze visar var vindsnurrorna ska stå.
  • Nils-Erik Eriksson, ledamot i Kaxås bygdelag, ställde frågan om byborna verkligen hade råd att avstå från vindkraften.
  • Markägarna Kent Högberg och Sander Engelin vill upplåta sin mark för vindsnurror, men de vill att alla markägare ska få del av förtjänsten.

Åsikterna går isär när det gäller planerna på en vindkraftspark i Kaxås.

I helgen har det varit två informationsmöten där känslorna har fått svalla.

Annons

Mest besvikna är byborna över att Krokoms kommun plötsligt öppnar för vindkraft i områden som tidigare varit ”rödmärkta” i översiktsplanen i slutet av samrådsprocessen.

Byborna och företrädare för Svenska vindbolaget träffades i lördags, i bygdegården i Kaxås, för att diskutera planerna på att bygga 24 vindkraftverk i området.

Genom fönstret ser man den vackra utsikten där snurrorna ska placeras. Många tror att utsikten och byn för evigt kommer att förstöras om snurrorna kommer dit. Andra tror att detta är byns framtid.

Åsikterna går i sär, på detta möte var företrädarna för motståndarna mest högljudda.

– Samtidigt som vi accepterar en vindkraftspark, säger vi nej till framtida satsningar inom upplevelseindustrin, säger Karin Bångman en av markägarna. Jag har ingen lust att bo kvar här om detta bli verklighet.

– Jag är mot kärnkraften och det går inte att utvinna mer vattenkraft, samtidigt behövs det mer energi, säger Kurt Folkesson ordförande i Västbygdens byalag. Med vindkraften får vi ersättning tillbaka till bygden samtidigt som vi bidrar till ren energi.

Svenska vindbolagets företrädare Hans-Christian Schulze och Elias Jacobsson hade inbjudit till mötet.

Markägarna Kent Högberg och Sander Engelin är positiva till att få vindsnurror på sin mark, men säger att informationen till byborna varit dålig.

– Striderna handlar om avundsjuka, ska inte jag få ersättning ska inga andra ha heller, säger de. Men alla borde få en del av kakan.

Visst är det svårt att tacka nej till så mycket pengar, 150 000 till 200 000 per vindkraftverk och år i arrendeersättning liksom en dryg miljon i bygdepeng.

Vindbolagets företrädare kritiserades för att deras företag endast varit igång under två år, det finns ingen årsredovisning som visar att de har de ekonomiska muskler som behövs för projektet.

Enligt offentliga källor finns det ett aktiekapital i bolaget på 143 000 kronor.

– Att dessa med ett aktiekapital på 143 000 kronor ska kunna bygga en vindkraftspark för 80 miljoner låter i mina öron väldigt konstigt, säger Lennart Jönsson från Offerdal.

– Vi har en lång meritlista och vi har varit med i ett 20-tal projekt av olika storlek, säger Hans-Christian Schulze.

De pekar på att vindkraften växer, fram till 2020 ska 4 000 vindkraftverk byggas i Sverige, en affär på totalt 200 miljarder.

– Det är en stor fråga för markägarna, det handlar om ett 30-årigt arrende och då måste det kännas rätt i magen, säger Elias Jacobsson. Dessutom vill vi att markägarna ska vara med och investera.

Det som oroar är ljudet, skuggor och påverkan på landskapet.

– Landskapsbilden kommer att påverkas i allra högsta grad, säger Hans-Christian Schulze, men om det är fult eller inte är upp till betraktaren.

– Jag måste säga att Kaxås är det enda ställe vi har så negativa diskussioner.

– Jag tycker att vi ska acceptera den översiktsplan som kommunen först kom med, säger Lennart Jönsson, och säga nej till etableringen på Hällberget.

– Däremot kan vi säga ja till att kommunen tillsammans med byalagen i omkringliggande bygder utreder om vi vill ha mer vindkraft och vart vill vi ha den.

Oklarheterna är många kring hur projektet ska fungera. Det fanns många frågor som företrädarna för vindbolaget inte kunde svara på.

Ändå undrade en av ledamöterna i byalaget om byn verkligen har råd att avstå.

Många av byborna som är kritiska till projektet har läst på och kontrollerat personerna bakom projektet.

De har förvånade lyft på ögonbrynen när de sett avtalsförslaget mellan vindbolaget och kommunen med sekretessklausuler!

Paret Bångman ser affären som väldigt olustig där de inte vet om markägarna eller vindbolaget varit drivande. 

Det har skett ”hemliga möten” med runt 15 markägare trots att 45-50 markägarna berörs totalt.

Mer läsning

Annons