Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristen på biobränsle gav Såtab en jätteorder

/
  • Vd, Catharina Andersson, säger att affären är jätteviktig för Såtab men också för alla skogsägare i Norrskog.Vd, Catharina Andersson, säger att affären är jätteviktig för Såtab men också för alla skogsägare i Norrskog.
  • Såtab i Krokom har fått en stororder som innebär att företaget kommer att få leverera stora mängder biobränsle de kommande tre åren.Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson

Såtab i Krokom har tecknat en jätteorder som innebär att företaget under tre år ska leverera stora mängder biobränsle till Sveriges största kraftvärmeverk utanför Södertälje.

Annons
Bristen på biobränsle är stor i södra Sverige. Underskottet har lett till att olika energiföretag tvingas handla bränsle som kommer allt längre bort från de anläggningar där bränslet ska användas. Och det är just konkurrensen om biobränsle i Syd- och Mellansverige som lett till att Såtab fått teckna ett nytt jätteavtal.
– Vi har tecknat ett treårigt avtal med Söderenergi AB som går ut på att vi under tre år ska leverera biobränsle till ett kraftvärmeverk utanför Södertälje, berättar Såtabs vd Catharina Andersson.
Företaget Söderenergi AB levererar biobränsle till Sveriges största kraftvärmeverk som är en helt ny anläggning i Igelsta utanför Södertälje. Avtalet innebär att Krokomsföretaget kommer att få leverera 650 000 kubikmeter biobränsle under tre år. Eller, för att få perspektiv på mängden, 220 stycken fullastade tågset.
Biobränslet som Såtab ska leverera består främst av flis från så kallat grot. En blandning av grenar, toppar och stubbar som tas till vara efter avverkningar i skogen.
– Det här är en jätteviktig affär för oss. Det innebär bland annat att vi tryggat avsättningen för de restprodukter som blir vid skogsavverkningar hos Norrskogs medlemmar, säger Catharina Andersson.
Såtab ägs av skogsägarföreningen Norrskog som i sin tur ägs av mer än 13 000 skogsägare i främst södra och mellersta Norrland.

Mer läsning

Annons