Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelse på Röda korset sedan hög chef avslöjats som storbedragare

/
  • ”Det känns hårt för oss som jobbar ideellt”, säger Eivor Östgren och Birgitta Sundqvist på Kupan i Krokom, apropå miljonsvindeln i Röda korset. En hög chef har förskingrat miljonbelopp under många år. Foto: Jan Andersson

Personalen på Röda korset är besvikna sedan det blev känt att en av organisationens chefer har förskingrat miljon­-belopp av Röda korsets pengar.

– Vi får jobba ideellt i många år innan vi har tjänat in de pengarna, säger Eivor Östgren och Birgitta Sundqvist från Kupan i Krokom.

Annons

Det har visat sig att allmänhetens förtroende för Röda korset har sjunkit betydligt sedan det blev känt att en av Röda korsets högre chefer under fem års tid förskingrat fem miljoner kronor från Röda korset och 1,6 miljoner från Cancerfonden. Enligt en undersökning som tidningen Dagens Nyheter har gjort är det nu bara 19 procent av de tillfrågade som är mycket positiva till Röda korset mot tidigare 42 procent, några månader innan avslöjandet.

– Ibland känns det rätt meningslöst att jobba ideellt som vi gör när man vet att en av våra chefer har förskingrat miljoner av Röda korsets pengar. Det säger Eivor Östgren och Birgitta Sundqvist från Offerdal som bägge jobbar på Kupan i Krokom.

Både Eivor och Birgitta undrar hur mycket de måste sälja innan de kommer upp i de summor som blivit förskingrade.

– Här är rekordet för en dagskassa 1 400 kronor, så då är det lätt att räkna hur mycket vi och alla andra som jobbar på Kupan runt landet måste jobba för att komma upp i den förskingrade summan.

– Samtidigt så känns det som om alla som jobbar på Röda korset blir misstrodda för att en chef har stulit pengar. Det känns inte heller så bra.

Bägge tycker att Kupan gör en social insats på de orter där det finns butiker.

– Vi har många ensamma här i Krokom som kommer hit och fikar mest varje dag och tittat på de varor som kommit in. Det märks tydligt att vår butik behövs. Samtidigt så håller vi så låga priser som det bara går för att få så hög omsättning som möjligt.

Mer läsning

Annons