Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnsligt kul att pimpla

/
  • ”Det är bara kämpa på, vi har hur mycket tålamod som helst”. Lilian Lindström, från Stockholm ger inte upp hoppet om att få fisk i första taget.
  • Det är fiskarnas totalvikt som räknas. Tävlingens speaker Jan Persson, från Kougsta, informerade deltagarna om både det ena och det andra.
  • Familjen Olofsson, från Bleckåsen är att räkna med varje år i Kougsta-pimplingen. ”Det är kul!”, säger Fredrik. Från vänster: Axel, Fredrik och pappa Magnus Olofsson.
  • Andra var kanske mer intresserade av att kvällen på bygdegården skulle börja.”Vi har stoppat ner spöet i hålet och ska känna på det när tävlingen slutar”, säger Malin Mårtensson, från Östersund, och får medhåll av vännen Marlene Johnsson, från Kluk.
  • Johan Åsenlund från Östbacken, skötte invägningen.

Att få fisk på kroken är barnsligt kul. Och aldrig har så många barn varit med och pimplat som under årets tävling på Kougstasjön.

– Jag följde med pappa hit, säger Fredrik Olofsson.

Annons

Solen tittar blygsamt fram bakom molnen när Västbygdens skola med föräldrar återigen arrangerar den årliga, populära folkfesten på Kougstasjön. På isen är det fullt av folk, närmare bestämt 352 vuxna och 133 barn, någon i vimlet hojtar att startskottet för pimpeltävlingen såg ut som Vasaloppets.

Ganska långt ute på sjön har Lilian Lindström och Leif Lindström, från Stockholm, parkerat sig. Paret är på semester och bor hos goda vänner i Alsen.

– Det är trögt på den här sjön, det var bättre på Alsensjön tidigare i veckan, berättar Leif.

– Men det är bara kämpa på, vi har hur mycket tålamod som helst, fortsätter Lilian.

Den här långfredagen är det rekordmånga barn som vill vara med när fisken nappar. Men det går så där för bröderna Fredrik och Axel Olofsson och deras pappa Magnus,

– Jag har tappat en kåsa i hålet, säger Fredrik och tittar bekymrat ner i det av is grumliga vattnet.

– Ja, men om du vinner kan du välja en ny kåsa på prisbordet, lugnar Magnus, som berättar att familjen brukar åka hit varje år om de är lediga.

Det kan bli sista gången Västbygdens skola håller i tävlingen, en tradition som har varat i 20 år. Skolan är nedläggningshotad och många säger att det känns vemodigt.

– Det är väldigt, väldigt tråkigt. Jag har varit så engagerad för skolan och finner inte starka ord nog för hur det känns, säger Lars Eriksson, som jobbar som fiskkontrollant under dagen.

Men de flesta verkar ändå njuta av dagen. Många får napp, mest abborrar. Det är fiskarnas totalvikt som avgör vem som vinner och för stunden leder den som har dragit upp en stor sik, det upplyser speakern Jan Persson om. Men än så länge kan allt hända. Och det finns möjlighet att fira även om man inte har fiskelyckan med sig. Senare på kvällen är det nämligen fest på bygdegården.

Mer läsning

Annons