Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamilj fastnade på fjället i 20 graders kyla

/
  • Barnfamiljen körde fast, i 20 graders kyla, efter skoterleden vid Grubbvattnet en mil norr om Almdalen och var tvungen att larma fjällräddningen för att få hjälp.

– Det var lite kritiskt ett tag eftersom kylan började göra sig påmind. Men efter 2,5 timmar på fjället fick vi äntligen hjälp.

Annons

Så berättar Patrik Ingves från Stockholm om den skotertur han och hans sambo gjorde i lördags tillsammans med parets små barn.

– Vi hade hyrt stuga i Lakavattnet över helgen och i lördags kom vi på att det skulle vara mysigt med en skotertur. Visserligen var det kallt och snöade, men våra två små barn, tio månader och 3,5 år gamla fick sitta i skoterpulkan så de kände inte så mycket av det bistra vädret utanför.

Skoterturen började vid tiotiden i lördags och paret följde skoterleden från Lakavattnet mot Almdalen. Det började snöa alltmer och Patrik tyckte att det blev allt svårare att se var leden gick.

– Vi passerade Almdalen och hade väl åkt en mil till då vi kom utanför leden och skotern skar ned i den lösa snön. Då var vi i närheten av Grubbvattnet.

Patrik försökte på alla sätt att få tillbaka skotern på leden men han fick ge upp efter en halvtimme.

– Jag hade inga verktyg som spade eller yxa. Det gjorde att det blev svårt att jobba och jag var tvungen att ringa efter hjälp.

Fjällräddningen i Storåbränna och Lakavattnet fick larmet vid tolvtiden och man ryckte ut med fyra man.

Under tiden väntade Patrik med sin familj uppe på fjället.

– Det började kännas att det var 20 grader kallt och vi frös rätt rejält och vi var bekymrade för barnen när vi efter 2,5 timmar hörde skotrar. Det var inte fjällräddningen utan ett par andra skoteråkare som kom efter leden och de hjälpte oss att lyfta fram skotern. Strax därefter dök fjällräddarna upp med filtar och annat och så småningom kunde vi så sakta börja köra tillbaka mot Lakavattnet.

– Många kanske inte tycker att man borde ge sig ut på skoter när det är så kallt, åtminstone inte med småbarn. Men eftersom vi bara skulle åka en tur efter leden tror man ju inte att något kan hända. Nu vet vi att så är fallet och vi är mycket tacksamma att fjällräddningen finns.

– Dessutom har vi lärt oss att vara rätt utrustade nästa gång vi ska iväg på fjället, säger Patrik Ingves.

Mer läsning

Annons