Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babyboom i Krokom ställer krav på utbyggd barnomsorg

/
 • Med ballonger, bubbeldricka och bandklippning invigdes i går Dungens förskola, med två avdelningar, i Dvärsätt. Och det var flera som hjälpte till att sätta saxen i bandet.
 • Även i Sånghusvallen i Ås har en helt         ny förskola, med fem avdelningar, öppnat. Anita Forsman är förskollärare på avdelningen Talgoxen och både hon och Moa Rubensson trivs jättebra        i de nya lokalerna. Foto: Ulrika Andersson
Från barn- och utbildningsförvaltningen i Krokoms kommun fick Dungens förskola ett äppleträd. Tova Eriksson-Vestman ville gärna provsmaka.

Barnaskaran i Krokom växer så det knakar – så mycket att flera nya avdelningar och förskolor har öppnat i höst.

Annons

Krokom är en av få kommuner i länet där invånarantalet ökar, och ökar gör även barnaskaran. Så mycket att barnsomsorgen har fått utöka med flera nya avdelningar och förskolor.

– Det beror främst på alla nybyggnationer i Dvärsätt och Sånghusvallen. Det är mycket barnfamiljer som flyttar in där, säger Åsa Larsson, verksamhetschef för barnomsorgen i Krokom.

Både i Sånghusvallen och i Dvärsätt står därför nu sprillans nya förskolor klara.

– Och för dessa finns det även planlagt för att de ska kunna byggas ut med en avdelning var om områdena expanderar ytterligare, säger Åsa Larsson.

När de byggs beror på hur det går med bostadsutvecklingen. Ser man till de kommunala prognoserna över födsloantalet, så kommer det plana ut en del kommande året, säger hon.

– Tittar man på generationsskiftningar i glesbygden ifall folk väljer att flytta hem till sin by igen, så är det väldigt svårt att prognostisera det.

En oväntad ökning skedde exempelvis under sommaren i Föllinge. Där växte barnantalet på ett halvår med 16 barn. Då räckte inte Bjärkedalens förskolamed sina två avdelningartill.

– Så där har vi fått ställa i ordning en lägenhet också.

I dagsläget går 738 barn i någon av de kommunala förskolorna, vilka har fyllt sin kapacitet. Och många av barnen är små.

– Vi har en liten kö också, på cirka 60 barn utspritt över hela kommunen. Men det är inte mer än att vi kan klara av det, säger hon. Expansionen av nya förskolor har även inneburit att kommunen har behövt rekrytera mer personal.

– Det har inte varit det lättaste och vi har inte riktigt nått målet om två förskollärare och en barnskötare per avdelning, säger Åsa Larsson.

Mer läsning

Annons