Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Även vi chockades av bilderna”

/
  • Johan Vejdeland  från Rödön är ordförande i Mellannorrlands grisuppfödare. ”Vi är lika chockade som alla andra över de grymma filmerna och bilderna”, säger han. Foto: Jan Andersson
  • På gården i Vejmon på Rödön har den här krabaten 600 kompisar. Dessutom finns det 96 suggor som producerar smågrisar på löpande band.Foto: Jan Andersson
  • Här tittar Johan till de dräktiga suggorna. De ska få sina kultingar strax före jul.
Foto: Jan Andersson
  • Johan Vejdeland  från Rödön är ordförande i Mellannorrlands grisuppfödare. ”Vi är lika chockade som alla andra över de grymma filmerna och bilderna”, säger han. Foto: Jan Andersson
  • ”För många uppfödare handlar det om att överleva. Marginalerna i den här branschen är inte stora”, säger Johan Vejdeland.
  • En del av polisanmälningarna som Djurrättsalliansen gjorde handlade om att det var för lite halm hos grisarna. ”Den föser grisarna bort själva”, säger Johan Vejdeland, grisuppfödare på Rödön.Senaste ladugårdsbygget blev klart 1995.

Vad säger svinuppfödarna själva efter de senaste dagarnas nyhetsflöde om misstänkt vanvård av grisar, sedan Djurrättsalliansen smygfilmat och tagit bilder på gårdar där grisar farit illa? Aktionen resulterade i ett 90-tal polisanmälningar mot olika gårdar.

– Vi är lika chockade som alla andra, säger Johan Vejdeland på Rödön, som är ordförande för Mellannorrlands grisuppfödare.

Annons

Det var för 14 år sedan Johan Vejdeland startade sin grisuppfödning i Vejmon på Rödön. Successivt har han byggt ut verksamheten och nu har han cirka 700 grisar i de olika ladugårdarna. Basen i uppfödningen är de 96 suggorna och det är deras avkomma som han säljer vidare när smågrisarna passerat 30 kilo.

– Helt klart kom de här avslöjandena mycket olägligt med tanke på julen, men djurskyddslagen ska följas, den kan man inte tulla på, säger Johan.

Han visar runt i den största ladugården där suggorna ligger i båsen med sina smågrisar runt sig. Att det finns lite halm för grisarna att ligga på i en del bås förklarar Johan med att grisarna föser ihop halmen till ett hörn och lägger sig sedan på betonggolvet. Johan tror att det beror på att grisarna vill svalka sig.

Just frånvaron av halm hos grisarna var något som Djurrättsaliansen pekade på i sina polisanmälningar.

Johan tror dock inte att alla inslag om de plågade grisarna var äkta.

– Av de 90 anmälningarna var det nog tio som var fejkade. Det kunde jag själv se på en del av filmerna som visades. Samtidigt så tycker jag att det känns olustigt att aktivisterna har brutit sig i gårdarna nattetid. De kan ju ha varit här också utan att jag vet om det.

– När det gäller filmklippen på döda grisar, säger Johan att det inte är ovanligt att en gris i en besättning avlider av olika orsaker.

– Det är nog så att man försöker hålla liv i sjuka djur för länge. Det skulle vara bättre för både uppfödare och grisar om de avlivades i ett tidigare skede.

Det var i tisdags, när Johan var på svinuppfödarkonferens i Jönköping med 500 kolleger, som nyheten med de polisanmälda gårdarna spreds bland deltagarna.

– Det lade lite sordin på stämningen, samtidigt tror jag att det var medvetet att Djurrättsalliansen släppte nyheten just när alla uppfödarna i landet var samlade.

För 14 dagar sedan hade länsstyrelsen i Östersund en oannonserad inspektion hos Johan och han klarade den utan anmärkning.

– Det känns skönt och det är bra att länsstyrelsen kommer utan att man vet om det.

Länsveterinären Anders Norling säger att länsstyrelsen har inspekterat länets svinuppfödare under hösten och att det var bestämt långt innan de senaste händelserna.

– Nu har vi visserligen bara tre uppfödare i länet, så det är rätt fort gjort att inspektera dem, säger han.

Johan Vejdeland menar att för många uppfödare handlar det om överleva, eftersom marginalerna är så små.

– Om konsumenten är villig att betala mer för sin skinka tror jag att djuren skulle få det bättre.

På frågan om Johan har vaccinerat sig med tanke på att grisar kan få smittan via människan säger han att det gjorde han redan för en månad sedan.

– Det gäller nog alla som håller på med svinuppfödning.

Mer läsning

Annons