Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsling smiter från besvärligt uranbeslut

Per Åsling väljer att smita från det kontroversiella beslutet om uranveto för kommunerna. Han åker i stället på en turistmässa i Göteborg.

Annons

Riksdagsman Per Åsling (C) från Trångsviken väljer att avstå från eftermiddagens omröstning kring provborrning efter uran. Han har tidigare lagt en motion där han föreslår att det kommunala vetot inte bara ska gälla brytning av uran utan även prospektering där gruvbolag letar efter uran. Men Per Åsling har inte lyckats få den borgerliga alliansen med sig.

När riksdagen sent i går debatterade frågan om mineralprospektering så presenterades ett antal olika alternativ. Flera Centermotioner och en reservation från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet talade i riktning för ett kommunalt veto. Men Per Åsling förklarade efter debatten att han vare sig kunde rösta för den borgerliga majoritetens förslag, för sin egen motion eller med oppositionen.

”Jag känner att jag inte kan rösta emot min egen motion i morgon. Jag kommer inte att delta i voteringen”, sade Åsling.

För att regeringen ska riskera att förlora omröstningen i eftermiddag krävs att minst fyra borgerliga ledamöter byter sida när omröstningen hålls på torsdagseftermiddagen. Två centerpartister har tidigare antytt att de kommer att rösta emot den borgerliga linjen och det har också den tidigare moderaten, numera politiske vilden, Göran Thingwall gjort. Om Åsling skulle avstå kunde det bli dött lopp.

Men så verkar det inte bli.

Enligt Centerpartiets kvittningsman Sven Bergström kommer Åsling inte ens att vara i riksdagen vid omröstningen. Han har kvittats ut för att åka på turistmässa i Göteborg just i dag.

Kvittning innebär att oppositionen ser till så att en av dess ledamöter inte heller deltar i omröstningen.

Det är riksdagspartierna som själva avgör reglerna för kvittning. Det normala är att villkoret för att en ledamot i ett läger ska kvittas ut är att det på den andra sidan finns någon som är neutral eller har giltigt förfall.

Kommunalt inflytande

Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Roger Tiefensee, bedömer att regeringspartierna klarar hem omröstningen, utan risk för att åka på ett bakslag som när riksdagen röstade för att Sverige bör erkänna det som skedde i det osmanska riket 1915 som ett folkmord på bland andra armenier.

Då röstade tre borgerliga ledamöter, och Göran Thingwall, med oppositionen som vann omröstningen med en rösts övervikt.

Centermotionerna, som oppositionen stödjer, vill se över minerallagen och öka det kommunala inflytandet vid uranprospektering. Men flera av C-motionärerna, däribland Sven Bergström, förklarar sig nöjda med den kompromiss som den borgerliga majoriteten i utskottet har knåpat ihop. Där sägs det att regeringen ska se över frågan och återkomma till riksdagen.

Mer läsning

Annons