Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsling – länets meste ”skolkare” i riksdagen

/

Riksdagsledamoten Per Åsling (C) är den riksdagsledamot i länet som är mest frånvaro från Sveriges riksdag.

Annons

Tv 4:s granskande program Kalla fakta tog under söndagens avsnitt en ordentlig syn på närvaron i Sveriges riksdag, det beslutande organ där folkvalda politiska representanter sitter. Och det visade sig att nära var femte stol står tom när riksdagsledamöterna voterar en genomsnittlig dag, bara ett fåtal representanter är där varje gång.

Även vid vissa viktiga omröstningar, som vid beslutet om en ny läroplan eller vid beslutet om en ny sjukförsäkring var en tredjedel respektive en fjärdedel ledamöter borta. Mona Sahlin (S) har mest frånvaro i hela riksdagen, med 78 procents frånvaro. Tittar man närmare på Jämtlands läns riksdagsledamöter så är det centerpartisten Per Åsling, som ligger i topp med 33 procents total frånvaro.

Vid sidan om sitt riksdagsuppdrag har Per Åsling en rad andra uppdrag:

Arbetsförmedlingen, Styrelseledamot

Björksavsprodukter i Åre AB, Ordförande

Fjällbrynt AB, Ordförande

Milko ekonomisk förening, Ordförande

Mählers International AB, Styrelseledamot

Stampen Media Partners AB, Styrelseledamot

Trångsviksbolaget AB, Ordförande

Östersunds Tidningar AB, Styrelseledamot

Per Åsling, du har 33 procents frånvaro från riksdagen sedan 2007, vad gör du när du är frånvarande?

– Jag jobbar bland annat i näringslivet och har ett stort fokus i utvecklingsfrågor för länet och att skapa fler växande företag. Och har bland annat ett styrelseuppdrag i Arbetsförmedlingens styrelse och med tanke på den arbetsmarknadssituation som varit nu har det varit mycket frågor jag har jobbat med där. Inför en votering får man bedöma om det är något uppdrag man har som är viktigare och då begär man kvittning hos kvittningsman. Och man ska ha starka skäl för att beviljas kvittning (frånvaro), säger Per Åsling.

Har du varit borta någon gång utan att begära kvittning?

– Nej, det har jag inte.

När Tv 4 gick igenom anledningen till ledamöternas frånvaro visade det sig att 70 procent av frånvaron var giltig i enlighet med de kvittningsregler som partierna har.

30 procent berodde däremot på oanmäld sjukfrånvaro, privata ärenden utan begärd tjänstledighet eller på grund av privata jobb som riksdagsledamoten har vid sidan om, trots att de erhåller lön för att vara i kammaren och rösta.

Mer läsning

Annons