Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda i Krokom vittnar om våldshot

En tredjedel av de anställda inom Krokoms kommun har utsatts för hot eller våld i sitt arbete. Det visar en undersökning som även avslöjar att flera utsatta inte fått tillräckligt stöd från sina chefer.

Annons

Krokoms kommun genomförde under 2008 en undersökning för att se hur många anställda och förtroendevalda politiker som utsatts för hot eller våld.

Av de totalt 100 personer som svarade på undersökningen hade 29 procent av dem råkat ut för arbetsrelaterat hot eller våld de senaste åren. Muntliga hot var vanliga men flera anställda hade också fått ta emot slag, sparkar och bett.

Undersökningen avslöjade också att ungefär hälften av de som berättat om övergreppen för sin chef var inte nöjda med det stöd de fått från sin överordnade.

Kommunchef Elisabet Sjöström tycker inte att det är acceptabelt att många utsatta inte fått bra stöd från sina chefer.

– Nu har vi tydliggjort för cheferna hur de ska stötta och hjälpa sina anställda när något sådant här händer, säger hon och tror att många arbetsledare inte känt till hur de ska hantera den här typen av frågor.

Bland kommunens personal är det ofta anställda inom socialtjänsten som utsätts för hot och våld. Men även tjänstemän som hanterar miljö- och byggfrågor är i riskzonen.

– Det handlar ju ofta om tjänsteutövning där man ska meddela något till en enskild person och där beslutet inte går den väg som den enskilde vill, säger Elisabet Sjöström och tar bygglov eller olika miljöbeslut som exempel där tjänstemän riskerar hot och våld.

Även förtroendevalda politiker tillfrågades i undersökningen och resultatet visar att 22 procent av dem hade utsatts för hot och våld med koppling till sitt uppdrag.

Efter att undersökningen sammanställts har kommunstyrelsen i Krokom fattat ett beslut om att uppdatera policyn för hur man ska hantera hot och våld mot anställda. Kommunen ska också jobba med information till de olika enheterna så att alla ska veta vad som gäller.

Mer läsning

Annons